Dundagas novada domē atkārtoti sasauks ārkārtas sēdi domes priekšsēdētāja ievēlēšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dundagas novada dome
Dundagas novada dome Foto: Google Maps

Dundagas novada domē šodien plkst.13 atkārtoti sasauks ārkārtas sēdi domes priekšsēdētāja ievēlēšanai, liecina paziņojums pašvaldības mājaslapā.

Arī šo domes ārkārtas sēdi sasaucis domes deputāts Madars Burnevics ("Mūsu novadam"). Sēde notiks Dundagas pilī.

LETA jau ziņoja, ka vakar notika trīs ārkārtas domes sēdes, kurās bija jāievēlē jauns domes priekšsēdētājs. Pirmajā no tām piedalījās visi deviņi pašvaldībā ievēlētie deputāti. Pret vienīgo domes priekšsēdētājas amata pretendenti pašvaldības deputāti, Dundagas vidusskolas angļu valodas skolotāju Andru Grīvāni ("Strādāsim kopā!") nobalsoja pieci vēlētāju apvienības "Mūsu cilvēkiem" deputāti, nepamatojot savu balsojumu. 

Savukārt uz divām pārējām ārkārtas domes sēdēm neieradās neviens no pieciem bijušā mēra Alda Felta pārstāvētās vēlētāju apvienības "Mūsu cilvēkiem" deputātiem, tādēļ kvoruma neesamības dēļ abas ārkārtas sēdes nenotika.

Runājot par sekām, kas pašvaldībai pašlaik ir iestājušās, no amata atkāpjoties gan domes priekšsēdētājam un viņa vietniekam, pašvaldības galvenā grāmatvede Ilze Pirvite norādīja, ka, neesot personai ar paraksta tiesībām, nav iespējams samaksāt nevienu rēķinu. Patlaban pašvaldībai jau esot desmit nesamaksāti rēķini.

Pirvite brīdināja, ka kritiska situācija iestāsies pirmdien, 8.februārī, kad pašvaldības darbiniekiem būs jāizmaksā darba algas. "Ja līdz tam laikam nebūs ievēlēts domes priekšsēdētājs, un nebūs, kas paraksta dokumentus, algu izmaksa nebūs iespējama," teica galvenā grāmatvede.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pēc 2017.gada pašvaldību vēlēšanām Dundagas novada domē ievēlēti deviņi deputāti, kuri pārstāv trīs vēlētāju apvienības. Pieci mandāti ir vēlētāju apvienībai "Mūsu cilvēkiem", trīs mandāti - "Strādāsim kopā!", bet viens mandāts - "Mūsu novadam".

Tolaik Felts bija vienīgais pretendents uz domes priekšsēdētāja amatu, kurā tika ievēlēts vienbalsīgi.

Nesaskaņas pašvaldībā sākās jau 2018.gadā, kad četri deputāti pieprasīja no Dundagas novada izpilddirektores amata atbrīvot Janitu Valteri, jo viņas "darba stila" dēļ amatu atstāja pašvaldības darba nodrošināšanai nepieciešamie speciālisti.

Dundagas novada dome arī neveiksmīgi tiesājās ar Kolkas pagasta pārvaldes vadītāju Aldi Pinkenu, kuru nepamatoti atbrīvoja no amata un pēc tiesas lēmuma pašvaldība atjaunoja amatā.

2019.gada augustā aptuveni 150 Dundagas un Kolkas iedzīvotāju sarīkoja protesta akciju, kurā pieprasīja atjaunot amatā Pinkenu. Pašvaldība sabiedrības aicinājumu ignorēja.

Pagājušā gada nogalē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pašvaldībai lika izpildīt Kurzemes rajona tiesas 22.janvāra spriedumu, kurā tika atzīts, ka darba līguma uzteikums Kolkas pagasta pārvaldes vadītājam bija prettiesisks. Ar spriedumu no Dundagas pašvaldības tika nolemts piedzīt arī vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku nepamatoti atbrīvotajam Pinkenam, kā arī citus ar tiesvedību saistītus izdevumus.

Šāds spriedums deva pamatu vērtēt jautājumu par pašvaldības amatpersonu atbildību un zaudējumu piedziņu regresa kārtībā, ja amatpersona, pildot amata pienākumus, ar nodomu vai aiz rupjas neuzmanības ir radījusi mantiskus zaudējumus publiskai personai.

Pašvaldībai minētās darbības bija jāveic, taču ne pēc savas iniciatīvas, ne arī pēc ministrijas vairākkārt nosūtītiem pieprasījumiem, tas netika izdarīts. Proti, Felts nav domes sēdes darbakārtībā iekļāvis jautājumu par tiesas sprieduma izskatīšanu un pašvaldības amatpersonu un darbinieku rīcības izvērtēšanu.

Felts savu rīcību, neizskatot šo jautājumu, pamatoja ar to, ka izpilddirektorei vairākus mēnešus ir darba nespēja. "Es uzskatu, ka laikā, kad darbiniece atlabst pēc operācijas, nav tiesiski, ētiski un cilvēcīgi lemt par darbinieka rīcību, izdodot prettiesisku darba līguma uzteikumu," pērn novembrī sacīja Felts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu