Neatstāj sevi novārtā! Kā pareizi pārbaudīt krūtis?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ave Calvar Martinez/Pexels

Ik gadu 4. februārī tiek atzīmēta Pasaules pretvēža diena, kuras mērķis ir vairot zināšanas par ļaundabīgiem audzējiem, to profilaksi un savlaicīgu slimību atklāšanu un ārstēšanu. Šogad Slimību profilakses un kontroles centrs aicina pievērst uzmanību izplatītākajam ļaundabīgajam audzējam sieviešu vidū.

 Aicinām iedzīvotājus neatstāt novārtā savu veselību, būt vērīgiem pret sevi un sev tuvajiem un izmantot valsts apmaksāto vēža skrīninga programmu - krūts vēža, dzemdes kakla vēža un kolorektālā (zarnu) vēža profilaktiskajām pārbaudēm.

Šogad Pasaules pretvēža dienas ietvaros Slimību profilakses un kontroles centrs īpašu uzmanību aicina veltīt tieši krūts vēža profilaksei, jo Latvijā krūts vēzis ir biežāk reģistrētais ļaundabīgais audzējs un visbiežākais nāves cēlonis ļaundabīgo audzēju grupā sievietēm.

Krūts vēža attīstības pirmajās stadijās visbiežāk nav novērojami simptomi, tādēļ ikvienai sievietei ir svarīgi pārliecināties par savu veselības stāvokli, veicot mamogrāfijas izmeklējumu.

Video: Kā pareizi pārbaudīt savas krūtis?

Sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados šo pārbaudi apmaksā valsts, uzaicinājumu nosūtot uz deklarēto dzīvesvietu. Kad vēstule saņemta, tuvāko 3 mēnešu laikā jāpierakstās jebkurā ārstniecības iestādē, kurā veic valsts apmaksātu profilaktisko krūšu izmeklējumu, ieskaitot mobilo mamogrāfiju.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu