Mūžībā devies diriģents un komponists Jānis Kaijaks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Kaijaks
Jānis Kaijaks Foto: Operetes teātris

Mūžībā devies diriģents, komponists un pedagogs Jānis Kaijaks (1931-2021), vēsta ieraksts Operetes teātra Facebook lapā. 

Jāņa Kaijaka devums paliks spilgti ierakstīts operetes žanra tradīciju atjaunošanas kontekstā un mūsu sirdīs. Jānis Kaijaks, būdams Latvijas operetes fonda valdes loceklis un Operetes un muzikālā teātra biedrības goda biedrs, aktīvi sekmēja operetes žanra atdzimšanu un profesionālu attīstību Latvijā, atbalstīja Operetes teātra jaunizveidošanas centienus, arvien daloties savās plašajās zināšanās un pieredzē, kā arī sniedzot padomus.

Dzimis 1931. gada 26. decembrī. Ilgus gadus bija valsts Rīgas Operetes teātra (Rīgas Muzikālā teātra) mākslinieciskais vadītājs, tajā īpaši izkopjot Vīnes operetes stilu, ar savu darbību ierindodams Rīgas Operetes teātri starp labākajiem – pirmajā trijniekā toreizējā Padomju Savienībā.

Jānis Kaijaks bijis 21. Vispārējo latviešu dziesmu svētku diriģents, diriģējis 12. starptautiskajā Siguldas opermūzikas festivālā. Viņš bijis arī Altaja apgabala simfoniskā orķestra, vēlāk – Novosibirskas operetes teātra galvenais diriģents, Latvijā atgriezies 1970. gadā. Daudz enerģijas Jānis Kaijaks ieguldījis pedagoģiskajā darbā, audzinot jauno diriģentu paaudzi, bet mūziķa mūžā nodiriģētos koncertus un izrādes saskaitīt būtu neiespējami. Tāpat kā ieskaņojumus, kas Radio tapuši Jāņa Kaijaka vadībā. Lielākoties, protams, tā bijusi operešu mūzika, arī viņa paša muzikāli skatuviskie oriģināldarbi.

2014. gadā Jānis Kaijaks saņēma Lielo Mūzikas balvu. Jāuzsver, ka viņam piešķirtais apbalvojums bija īpašs, jo pirmoreiz Lielās Mūzikas balvas 22 gadu pastāvēšanas vēsturē tieši viņam tika radīta balva "Par talantu audzināšanu". Un, protams, Jānim Kaijakam piešķirtā balva bija arī goda parādīšana operetes žanram, kam meistars nesavtīgi veltījis lielu daļu sava mūža.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu