Ieceļošanai Latvijā negatīvu Covid-19 testu var uzrādīt vairākos veidos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 tests. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 tests. Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Ieceļošanai Latvijā nepieciešamo izziņu par negatīvu Covid-19 testa rezultātu, kā arī apliecinājumu par esamību kādā no izņēmuma grupām, kam šis dokuments ieceļošanai valstī nav nepieciešams, var uzrādīt gan papīra, gan digitālā formā viedierīcē, ceturtdien nolēma valdība, veicot izmaiņas noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Kā aģentūrai LETA norādīja Satiksmes ministrijā, iespēja uzrādīt dokumentus abos iepriekš minētajos formātos pastāvējusi jau iepriekš, tomēr tas nav bijis precīzi atrunāts regulējumā, tādēļ veikti attiecīgie grozījumi.

Vienlaikus precizēti arī noteikumi transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem, kas ir viena no noteikumos iepriekš iekļautajām izņēmuma grupām, kam ieceļošanai valstī nav nepieciešama izziņa par negatīvu Covid-19 testu.

Profesionālajiem kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītājiem noteikts pēc Valsts robežsardzes vai Valsts policijas pieprasījuma uzrādīt atbilstošas kategorijas vadītāja apliecību un digitālā tahogrāfa vadītāja karti vai pēdējās darba dienas tahogrammu, kā arī darba devēja izsniegtu starptautiskā transporta darbinieka sertifikātu, kura forma un saturs atbilst Eiropas Komisijas izstrādātajam paraugam.

Jau ziņots, ka no 15.janvāra, lai ieceļotu Latvijā, nepieciešams apliecinājums par negatīvu viena veida - polimeriāzes ķēdes reakcijas (PĶR) - Covid-19 testu, kas veikts ne vēlāk kā pirms 72 stundām ieceļošanas brīdī.

Papildu drošības pasākumu mērķis ir pasargāt no vīrusa infekcijas ievešanas un mudināt iedzīvotājus pārvietoties tikai būtisku iemeslu, ģimenes apstākļu vai darba dēļ.

Apliecinājums par negatīvu testu vai ārsta zīme ir jāuzrāda pārvadātājam, piemēram, lidsabiedrībai, pretējā gadījumā personai tiks atteikta iekāpšana.

Noteikti arī izņēmuma gadījumi, kad tests pirms ieceļošanas Latvijā nav jāveic, - bērniem līdz 11 gadu vecumam, personām, kas ir vakcinētas pret Covid-19, pārvadātāju darbiniekiem un apkalpes locekļiem, jūrniekiem, kas dodas uz vai no savas darbavietas, tranzīta pasažieriem, kuri nepamet lidlauka kontrolējamo zonu, diplomātiskā korpusa pārstāvjiem.

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ar augstu inficēšanās risku ir jāievēro desmit dienu pašizolācija, kā arī citas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās drošības norādes.

Satiksmes ministrija joprojām aicina atbildīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un rūpīgi iepazīties ar to valstu epidemioloģiskās drošības prasībām, caur vai uz kurām ceļotājam jādodas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu