"Mēs runājam par pastāvīgi sliktu stāvokli." Dumpis par epidemioloģisko situāciju valstī (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Makare/LETA

Covid-19 izplatība Latvijā ir ļoti augsta un daudzus māc šaubas, vai iespējamā ierobežojumu mīkstināšana ir pieļaujama pie tik kritiskas situācijas. Šajā un citos jautājumos centās viest skaidrību Veselības Ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis LTV raidījumā "Šodienas jautājums".

Uga Dumpis, skaidrojot esošo situāciju valstī, uzsvēra, ka pašlaik tā ir ļoti slikta. Jautāts, vai varētu šobrīd runāt par kādu stabilitāti, viņš bilda, ka stabilizācija varētu būt tad, kad būtu zema saslimstība. Viņš uzsvēra, ka

"mēs nevaram runāt par stabilizāciju, mēs runājam par pastāvīgi sliktu stāvokli".

Jautāts, kāpēc pēdējās divās nedēļas Latvijā ir par 32% lielāka mirstība nekā Eiropā, speciālists norāda, ka tas ir tāpēc, ka "mums arī saslimstība ir augstāka nekā Eiropā - jo augstāka saslimstība, jo augstāka mirstība".

"Jāsaprot, ka mirstība jāskatās dinamikā un to, cik ir sagaidāmās mirstības. Valstīs atšķiras testēšanas līmeņi un skrīninga apjomi. Protams, tas kaut ko liecina, bet ir ļoti jāuzmanās tās salīdzināt," norāda Dumpis, piebilstot, ka uz ES fona mēs neizskatāmies tik slikti, apgalvojot, ka noteikti neesam sliktākajā galā.

Uz jautājumu, vai sanāk, ka mirstība tad Latvijā nemaz nav tik dramatiska, Dumpis ir noraidošs, sakot, ka

"ir slikti, jo tās ir novēršamas nāves".

Speciālists norāda, ka jebkāda ierobežojumu mīkstināšana ir bīstama. Izvērtējot valdības piedāvātos jaunos ierobežojumus, Dumpis norāda, ka "tas būtu dīvaini, ja viņš teiktu, ka ierobežojumi ir jāpamazina".

Dumpis kā medicīnas pārstāvis uzskata, ka jebkuru ierobežojumu atvieglošana ir risks. Tāpat speciālists norādīja, ka ierobežojumu ievērošana Latvijā "stipri klibo".

"Piektā daļa no sabiedriskā transporta pasažieriem nevalkā sejas maskas, tāpēc ir jāsaprot, ja cilvēks nevalkā masku, tad pārējos tas neaizsargā," norādīja eksperts. Viņš minēja, ka pats pārvietojas ar sabiedrisko transportu un to redzējis savām acīm.

Jautāts, kāds ir infektologa viedoklis par to, ka valsts atteicās no papildus vakcīnu piegādēm, viņš uzsvēra, ka "pandēmijas laikā ir pieļautas daudz kļūdu un šī ir viena no tām".

"Jāsaprot, ka ne tikai vakcīnas var ierobežot saslimstības izplatību," uzskata Dumpis.

Viņš uzsver, ka ierobežojumu ievērošana ir būtiskāka saslimstības ierobežošanai, nekā vakcinēto cilvēku skaits. Tomēr viņš uzsver, ka "vakcīna ir iespēja iegūt brīvību un veselību. Tā pasargā no slimības. Pieaugs iespējas tikties, ceļot un darīt sev tīkamas lietas."

Jautāts par jaunajiem Covid-19 paveidiem, Dumpis pauž, ka tas var prasīt vairākus mēnešus un jaunie varianti var izplatīties. Viņš uzsver, ka ar jauno koronavīrusa variantu uzliesmojumiem var cīnīties ar ierobežojumiem. "Ja mēs ievērosim ierobežojumus, tad nevajadzētu būt trešajam vilnim," tiešs ir Dumpis.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu