Bordāns rosina, ka valdības sēdēm, kurās tiek lemts par Covid-19 ierobežošanas jautājumiem, jābūt atklātām (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Zane Bitere/LETA

Valdības sēdēm, kurās tiek lemts par Covid-19 ierobežošanas jautājumiem, būtu jānotiek atklāti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" vēlreiz uzsvēra tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kura pārstāvētā partija reiz jau to rosināja, atsaucību negūstot.

"Es būtu par to, lai sēdes ir atklātas un jūs jau zinātu, kā tas viss ir noticis, nevis vilktu no ministriem ārā pa gabaliņam, jo katram droši vien būs cits stāsts. Ir ministri, kas vēlas sākt atvērt veikalus, frizētavas un tamlīdzīgi, un tam ir pamats. Un ir ministri, kam, kā saka, uz pleciem ir veselība, un kas baidās, kas notiks, ja atvērs," pauda Bordāns.

Runājot par valdības piektdienas darba kārtību, ministrs neizslēdza iespēju, ka valdība varētu atkāpties no ieceres atsākt mācības klātienē 1.-2.klašu skolēniem. Pēc viņa teiktā, šīs nedēļas laikā nav pazīmju par mazāku saslimstību bērnu un skolēnu vidū. "Tāpēc šis nav izlemts jautājums," viņš teica, uzsverot, ka jāvadās no bērna labākajām interesēm.

Runājot par tirdzniecības ierobežojumiem, ministrs teica, ka redz iespēju atrast citus veidus kā iepirkties, proti, iepirkties plašāk, bet tad, ja to iespējams kontrolēt. Viņš ir pārliecināts, ka to spēj gan tirgotāji, gan Valsts policija, gan katrs iedzīvotājs pats.

Ministrs vēlreiz uzsvēra, ka vēlētos, lai šos jautājumus apspriež publiski, jo tad sabiedrība saprastu, ka "valdībā nav neviena ļaunticīga, kurš vēlas kaut ko ļaunu sabiedrībai, bet tā tās diskusijas attīstās". Tad arī būtu dzirdams, ko saka sociālie partneri.

"Tur mēs man liekas zaudējam šajās slēgtajās sēdēs," viņš uzsvēra.

Kā ziņots, valdība piektdien attālinātā sēdē turpinās lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim un atsevišķu ierobežojumu izmaiņām.

Valdība jau ceturtdien plānoja pieņemt lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 6.aprīlim, tomēr, kā norādīja Valsts kancelejā, ņemot vērā valdības lēmumu nozīmību sabiedrības sadzīves organizēšanā turpmākajos mēnešos un diskusijas valdības sēdē par ekspertu sagatavotajiem lēmumprojektiem, sēde turpināsies šodien.

Valdība jau otrdien konceptuāli vienojās par izmaiņām ierobežojumos trīs jomās - tirdzniecībā, ceļošanā un izglītībā. Par tām bija plānots lemt ceturtdien, tomēr lēmumi tiks pieņemti piektdien.

Tirdzniecības jomā iecerēts pāriet uz "drošu tirdzniecības" koncepciju, kas paredzēs stingrāk kontrolēt klientu skaitu veikalos, tirgotāju pienākumu kontrolēt epidemioloģiskās drošības prasības un policijas iespēju lemt par veikala slēgšanu, ja tiks konstatēti drošības prasību pārkāpumi.

Tāpat plānots ārkārtējās situācijas laikā atļaut strādāt grāmatnīcām, vienlaikus atceļot preču sortimenta ierobežojumus pārtikas un higiēnas preču veikalos.

Valdība arī lems par ceļošanas ierobežojumiem, kā arī 1.un 2.klases skolēnu mācību atsākšanu klātienē.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu