100 gadu vecumā miris Reigana administrācijas valsts sekretārs Džordžs Šulcs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

100 gadu vecumā miris bijušais ASV valsts sekretārs Džordžs Šulcs, kurš šo amatu ieņēma prezidenta Ronalda Reigana administrācijā un deva lielu ieguldījumu Aukstā kara izbeigšanā.

Šulcs miris sestdien savās mājās, kas atrodas Stenforda universitātes teritorijā Kalifornijā, svētdien paziņoja Stenforda universitātes Hūvera institūts, kurā Šulcs strādāja.

Pieminot bijušo valsts sekretāru, ASV prezidents Džo Baidens uzsvēra, ka "reti kurš darījis vairāk, veidojot Amerikas diplomātijas trajektoriju un Amerikas ietekmi 20. gadsimtā" kā Šulcs.

"Diemžēl kā prezidents nevarēšu izmantot viņa gudrību, kā to varējuši tik daudzi mani priekšgājēji," piebildis Baidens.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nodēvējis Šulcu par leģendu un vizionāru.

Savukārt bijusī valsts sekretāre Kondolīza Raisa, kas tagad ir Hūvera institūta direktore, nosaukusi Šulcu par dižu amerikāņu valstsvīru un patiesu patriotu.

"Vēsture viņu atcerēsies kā cilvēku, kurš padarīja pasauli labāku," sacīts Raisas paziņojumā.

Šulcs bija valsts sekretārs no 1982. gada līdz Reigana administrācijas pilnvaru beigām 1989.gadā. Kad 1985.gadā Padomju Savienībā nāca pie varas Mihails Gorbačovs, Šulcs mudināja Reiganu sākt personīgu dialogu ar jauno padomju līderi nolūkā uzlabot abu valstu attiecības. 1987. gadā Reigans un Gorbačovs parakstīja PSRS un ASV līgumu par vidējā un tuvā darbības rādiusa kodolraķešu likvidāciju. 2019. gadā pēc savstarpējām apsūdzībām līguma pārkāpumos ASV un Krievija izbeidza līguma darbību.

Vēlāk Šulcs bija neoficiāls padomnieks ārpolitikas jautājumos ASV prezidentam Džordžam Bušam jaunākajam. Šulcs tiek uzskatīts par Buša jaunākā ārpolitikas doktrīnas tēvu. Šī doktrīna balstījās unilaterālismā un paredzēja nepieciešamības gadījumā īstenot apsteidzošu karu.

Šulcs, kuram bija ekonomikas doktora zinātniskais grāds, prezidenta Ričarda Niksona administrācijā 1969.-1970. gadā bija nodarbinātības ministrs, 1970.-1972. gadā - administratīvās un budžeta pārvaldes direktors un 1972.-1974. gadā - finanšu ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu