"Gribēju uzzināt, vai kļūšu magnētisks." Zēns Lielbritānijā norij 54 magnētus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Railija Morisona norītie magnēti rentgenuzņēmumā.
Railija Morisona norītie magnēti rentgenuzņēmumā. Foto: Facebook

12 gadus vecais Railijs Morisons no Lielbritānijas ir veicis visai bīstamu eksperimentu - zēns ir norijis vairāk nekā 50 magnētiskās lodītes, cerībā iegūt spēju pievilkt metāla objektus, vēsta portāls "Lad Bible".

Zēns atklājis, ka divos gadījumos apēdis magnētus, jo vēlējies uzzināt, vai šīs rīcības rezultātā viņš ar vēderu spēs pievilkt metāliskus objektus, kā arī vēlējies noskaidrot, kā izskatās magnēts, kas ir "izgājis cauri sistēmai".

Četras dienas pēc magnētu norīšanas Railijs, satraucies par magnētu "nenonākšanu otrā galā", pateicis savai mammai, ka ir netīšām norijis divus magnētus. Slimnīcā zēnam veikts rentgenuzņēmums, kurā atklājies, ka zēna kuņģī un zarnu traktā atrodas 54 magnēti. 

Ārsti izteikuši uztraukumu, ka magnēti varētu pārdurt Railija orgānu sieniņas un radīt nāvējošus ievainojumus, tādēļ ir pieņemts lēmums zēnu nekavējoties operēt - ķirurģiskās manipulācijas ir ilgušas sešas stundas.

Zēna māte, Peidža Morisone, medijiem ir atklājusi, ka viņas dēls cieš no autistiskā spektra traucējumiem, kā arī uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma. Morisone izteikusi vēlmi brīdināt citus vecākus par rotaļlietu potenciālo bīstamību.

"Es biju šokēta, pēc operācijas uzzinot magnētu skaitu. Railijam patīk zinātne un eksperimenti - viņš pats ir atzinis, ka viņu motivēja ziņkāre," teikusi zēna māte.

Lai arī magnēti Railija gremošanas sistēmā ir atradušies vien četras dienas, ar to ir pieticis, lai radītu komplikācijas - zēns desmit dienas pēc operācijas nav spējis pakustēties, neizsaucot zaļa šķidruma izvemšanu. Šis simptoms radies zarnu plīsuma dēļ - Railijs visu šo laiku nav drīkstējis arī ēst un dzert.

"Ārsti atklāja, ka viņi redz šādus gadījumus gana bieži. Magnēti nav rotaļlietas - mans ieteikums citiem vecākiem atbrīvoties no šīm "rotaļlietām" vai arī neiegādāties tās. Ārsti teica, ka, ja Railijs nebūtu pastāstījis par notikušo, viņš būtu varējis nomirt - magnēti būtu saplosījuši viņa iekšas un izraisījuši sepsi," stāstījusi Peidža, uzsverot, ka viņas dēlam ir ļoti paveicies.

Pagājušā gada novembrī ziņots par to, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) tiek operēts bērns, kurš bija apēdis deviņus magnētus un guvis nopietnus zarnu bojājumus.

"Mums, pieaugušajiem, reizēm ir grūti saprast, cik liela ir bērna interese izpētīt pasauli un pagaršot visu, kas ir redzams un pieejams. Bērna zarnu trakts ar daudz ko var tikt galā, bet tādi priekšmeti kā magnēti, baterijas un citi, var izrādīties pat nāvējoši.

Šodien mēs cenšamies palīdzēt bērnam, kas ir guvis nopietnus zarnu trakta bojājumus, jo apēstie magnēti zarnās ir savstarpēji spēcīgi salipuši. Šajās vietās zarnās rodas asinsrites traucējumi, to audi aiziet bojā un veidojas caurumi.

Tā ir ļoti bīstama situācija, kas prasa sarežģītas operācijas, garu atveseļošanos un tam var būt pat neatgriezeniskas sekas," stāstījusi BKUS Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikas vadītāja Arta Bārzdiņa.

Bērnu slimnīcas ārsti atgādina, ka "SVEŠU BĒRNU NAV", un aicina būt vērīgiem, kad esat kopā ar bērnu:

gādāt par drošu vidi rotaļām un bērna attīstībai, kā arī pārliecināties, ka visi priekšmeti, ar kuriem bērns rotaļājas, ir atbilstoši viņa vecumam, tie nav indīgi vai citādi kaitīgi, un tie ir pietiekami lieli, lai tos nevarētu norīt.

Situācijās, kad negadījums jau ir noticis, ir ļoti svarīgi pēc iespējas ātrāk bērnam sniegt palīdzību. Informāciju par to, kā rīkoties traumu gadījumā un kā pasargāt bērnu, var iegūt Bērnu slimnīcas mājaslapā.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu