Kad pārāk zems asinsspiediens norāda uz vajadzību zvanīt "ātrajiem"?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Markus Frieauff/Unsplash

Kardioloģe Natālija Gavriljuka intervijā Krievijas televīzijas kanālam "Pieci" pastāstījusi, kā noteikt gadījumus, kuros pacientam zema asinspiediena jeb hipotensijas dēļ steidzami nepieciešama hospitalizācija.

Pēc viņas teiktā, nosacīti bīstamais spiediens ir 90/60, taču ar šādiem indikatoriem nevajadzētu nekavējoties krist panikā, jo īpaši, ja ikdienā ir novērojami līdzīgi rādījumi.

"Uztraukties vajadzētu gadījumos, kad cilvēks nekad nav piedzīvojis asinsspiediena pazemināšanos un tas krītas strauji. Tas parasti novērojams kombinācijā ar aukstiem sviedriem, sāpēm krūtīs, elpas trūkumu un tahikardiju, dažkārt novērojams pat samaņas zudums.

Šādus simptomus nedrīkst ignorēt, jo ir iespējami dzīvību apdraudoši stāvokļi - miokarda infarkts, plaušu embolija, dzīvībai bīstami sirdsritma traucējumi un insults," brīdinājusi Gavriljuka.

Speciāliste atzīmējusi, ka ārkārtas hospitalizācija ir nepieciešama arī lielu asinspiedienu pazeminošu zāļu devu gadījumos - šāda hipotensija var izraisīt pat nāvi.

"Medicīniskā hipotensija ir diezgan bīstama. Manā pieredzē ir gadījumi, kuros pat slimnīcās esošus pacientus ir nācies nodot intensīvai terapijai un pat tad ir bijis diezgan grūti paaugstināt spiedienu. Ja asinsspiediena pazemināšanās ir saistīta ar antihipertensīvo līdzekļu pārmērīgu lietošanu, ir pamatots iemesls veikt ārkārtas hospitalizāciju," secinājusi kardioloģe.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu