Vāc parakstus par alfabēta papildināšanu ar skaņu "uo" apzīmējošu burtu (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par latviešu valodas alfabēta papildināšanu ar skaņu "uo" apzīmējošu burtu.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Roberts Ozoliņš Pauls. Iniciatīvu plānots iesniegt Latviešu valodas aģentūrā.

Idejas autors skaidroja, ka ar šo iniciatīvu mēģināts viest skaidrību, kuros brīžos jālieto "o" burta skaņa [uo], bet kad jālieto [o].

"Bieži vien rodas neveiklas situācijas, kad cilvēks nezina, kā pareizi izrunāt cilvēka vārdu vai uzvārdu, ielas nosaukumu vai kāda objekta nosaukumu. Mēs vēlamies, lai latviešu valodas alfabētā tiktu iekļauts burts, kas apzīmētu skaņu [uo]. Bieži tiek pārrunāts, kuros brīžos lietot skaņas [uo], bet kuros vārdos lietot skaņu [o]. Tāpēc vajadzētu tomēr alfabētu papildināt ar skaņas [uo] burtu," pārliecināts Ozoliņš Pauls.

Viņš uzskata, ka "o" burta skaņai [uo] burts varētu būt apzīmējums "Ö", "Õ", "Ø" vai arī kāds cits variants. Galvenais, lai cilvēkiem būtu skaidrs, kad lietot konkrētās skaņas.

Ar šādu izmaiņu sabiedrībai tiks rasta skaidrība par vārdu pareizu izrunu, skaidroja idejas autors, piebilstot, ka gandrīz katram ir radies jautājums, kā izrunāt cilvēka vārdu vai uzvārdu, vai kā izrunāt apdzīvotas vietas nosaukumu.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu