Krievijas TV uz "Putina pili" atbild ar sižetu par "Navaļnija villu" Vācijā (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas telekanāls "Rossija 1" nācis klajā ar savu atbildi uz opozicionāra Alekseja Navaļnija filmu par "Putina pili". Svētdien tas pārraidīja sižetu, kas uzņemts privātmājā prestižā Freiburgas rajonā, kur Navaļnijs dzīvoja, kamēr pēc saindēšanas ar "Novičok" ārstējās Vācijā.

"Rossija 1" sižetā par "Navaļnija villu" tika stāstīts, ka tā ir divstāvu privātmāja  ar vairāk nekā 300 kvadrātmetru kopējo platību. "Pirmajā stāvā ir plaša viesistaba, divi dīvāni, televizors. Tālāk divas greznas guļamistabas ar terasi, virtuve ar kafijas automātu," norādīts sižetā, pieminot arī tualeti un tualetes poda birsti, kuras gan neesot no zelta, kā arī džakuzi un baseinu. Otrajā stāvā atrodas vēl viena viesistaba, virtuve un trīs guļamistabas.

"Diennakts šajā villā maksā 530 eiro, neskaitot nodokļus. Navaļnijs šeit dzīvoja gandrīz divus mēnešus  līdz pat aizbraukšanai. Tātad par dzīvošanu Freiburgā iztērēti vairāk nekā 30 000 eiro. Ja pieskaita falšās filmas par "Putina pili" uzņemšanu, ar ko nodarbojās ASV, Lielbritānijas un Vācijas specdienesti, summa pieaug līdz miljonam eiro. Par kādu naudu oficiāli bez darba esošais blogeris noīrēja šo villu un uzņēma filmu?" teikts sižetā. Īrētie apartamenti tika izrādīti Krievijas propagandista Dmitrija Kiseļeva raidījumā.

Navaļnija līdzgaitnieks Leonīds Volkovs raidorganizācijai "Doždj" norādījis, ka sižetā esot nosaukta divreiz augstāka īres cena nekā patiesībā.

Patiesībā īre izmaksājusi pavisam 15 580 eiro, medijam RBK apstiprināja Jevgeņijs Čičvarkins - uzņēmējs un Navaļnija draugs, kurš apmaksāja opozicionāra uzturēšanos mājā.

Portāls "Meduza" ziņo, ka mājas īpašniece pēc sižeta iznākšanas esot vērsusies Vācijas tiesībsargājošajās iestādēs. Tas saistīts ar slēptās kameras izmantošanu. Īpašniece arī norādījusi, ka "Rossija 1" darbinieki uzdevušies par tūristiem no Beļģijas.

"Rossija 1" sižeta autore Anastasija Popova to noliedz, sakot, ka operators kameru esot turējis rokās un īpašnieci "tobrīd neinteresēja vācu valodā rakstīts dokuments, ka esam telekanāla "Rossija" žurnālisti, kas devušies komandējumā".

Mājas interjers redzams video, ko Navaļnijs uzņēma, atrodoties Vācijā. Navaļnija "YouTube" kanālā ievietotā filma "Putina pils" skatīta vairāk nekā 110 miljonus reižu.

Kā ziņots, Navaļnijs 17.janvārī atgriezās Krievijā no Berlīnes, kur kopš augusta beigām ārstējās pēc saindēšanas ar nervus paralizējošo vielu "Novičok". Opozicionārs tika aizturēts jau Maskavas Šeremetjevas lidostā uzreiz pēc izkāpšanas no lidmašīnas.

Pagājušonedēļ Maskavas tiesa piesprieda Navaļnijam reālu cietumsodu, tādējādi apmierinot Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu pret reālu ieslodzījumu. 

Saskaņā ar tiesas lēmumu, Navaļnijam cietumā nāksies pavadīt divus gadus un astoņus mēnešus.

Laikā, kamēr Navaļnijs atradās Vācijā, pilsoniskās  žurnālistikas projekts "Bellingcat", raidorganizācija CNN un citi mediji izpētīja Navaļnija indētāju saistību ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD).

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu