Valdība apstiprina stratēģiju par nepieciešamo pasākumu kopumu Covid-19 izplatības ierobežošanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru kabinets pirms valdības sēdes. Ilustratīvs attēls.
Ministru kabinets pirms valdības sēdes. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Otrdien Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē apstiprināta stratēģija par nepieciešamo pasākumu kopumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldīšanai 2021.gadam, paredzot būtiski mazināt Covid-19 izplatību, informēt sabiedrību un sniegt ekonomisku atbalstu.

Minētā stratēģija tika skatīta 2020.gada decembrī, tomēr, kā tolaik norādīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, valdībā tika prezentēta stratēģijas pirmā versija un tā tiks uzlabota.

Šodien valdībā atbalstītajā stratēģijā saglabāti jau iepriekš definētie un valdībā skatītie pamatprincipi Covid-19 infekcijas izplatīšanās kontrolei, proti, kontrolēt epidemioloģisku situāciju, balstoties uz pierādāmiem datiem; nodrošināt pietiekamu sabiedrības veselības un veselības aizsardzības sistēmas kapacitāti; izstrādāt preventīvus epidemioloģiskās drošības pasākumus; nodrošināt kontroli. 

"Pati stratēģijas esamība neko negarantē, bet tās skrupuloza realizēšana dod iespēju sasniegt mērķus un īstenot noteiktos pasākumus," norāda stratēģijas autori.

Stratēģija par nepieciešamo pasākumu kopumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldīšanai 2020.-2021.gadam paredz būtiski mazināt Covid-19 izplatību, informēt sabiedrību un sniegt ekonomisku atbalstu.

Otrdien valdībā atbalstītā stratēģija ietver ceļa karti, paredzot īstermiņa un vidēja termiņa pasākumus infekcijas izplatīšanās pārvaldīšanai un tūlītēju atbalstu rīcībai, kas vērsta uz Covid-19 pandēmijas krīzes negatīvās ietekmes mazināšanu.

Stratēģijas sadaļa par sabiedrības veselības un veselības sistēmas noturību paredz efektīvi pārvaldīt epidemioloģiskos riskus un situāciju valstī, pilnveidot veselības sistēmas pārvaldību un nodrošināt veselības aprūpi visiem pacientiem, ne tikai Covid-19 pacientiem, iespēju robežās nesamazinot pakalpojumu apjomu, pieejamību un kvalitāti, vienlaikus ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības ierobežotās infrastruktūras un pieejamo cilvēkresursu apstākļos. Šo pasākumu īstenošanai iezīmēti 254 269 517 eiro.

Stratēģijas sadaļa par sociālo un ekonomisko iesaisti un atbalstu paredz nodrošināt, lai Covid-19 pandēmijas radītais ekonomiskās aktivitātes un socializācijas apsīkums neatstātu paliekošas rētas tautsaimniecībā un sabiedrībā.

Tāpat šī sadaļa paredz, ka ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās dzīvojošo personu ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, kā arī bērnu un vecu cilvēku veselības un drošības saglabāšanu, novēršot masveida inficēšanās gadījumu ar Covid-19 un lielu letālu gadījumu skaita risku, cilvēktiesību ievērošanu un klientu tiesību ievērošanu daļēju ierobežojumu saglabāšanas apstākļos.

Stratēģijas sadaļa par uzraudzību, kontroli un drošību paredz nodrošināt efektīvu uzraudzības, kontroles un drošības pasākumu īstenošanu Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī.

Savukārt stratēģijas sadaļa par stratēģisko komunikāciju paredz nodrošināt efektīvu komunikācijas un radošā darba vadību stratēģiski svarīgo Covid-19 rīcībpolitikas mērķu realizācijai un komunikācijas saistību ar valsts stratēģiskās komunikācijas pamatprincipiem un mērķiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu