Pētījums atklāj, kura dzimuma pārstāvju palaistā "gāze" smird vairāk

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: OSTILL is Franck Camhi/Shutterstock.com

Par to nevajadzētu kaunēties - "gāzu palaišana" ir ķermeņa funkcija, kas piemīt itin visiem. Lai arī tiek uzskatīts, ka par telpas "piesmirdināšanu" visbiežāk ir atbildīgi vīrieši, pētījums atklājis, ka šis priekšstats varētu būt visai maldinošs, vēsta portāls "Lad Bible".

Pētījumu ir reaktualizējis sociālā tīkla "TikTok" lietotājs "Mad Medicine", kurš ir pastāstījs, ka dāmu "gāzes" ir "indīgākas".

Interneta lietotājs šo novērojumu pamatojis ar 1998. gadā veiktu pētījumu, kura mērķis ir bijis noskaidrot, kāds ir "gāzu" ķīmiskais sastāvs un kā tas atšķiras vīriešu un sieviešu starpā.

Zinātnieki atklājuši, ka, lai arī kungi izdala "gāzes" biežāk, sieviešu flatulencē ir augstāka sērūdeņraža koncentrācija - šī viela ir galvenā nepatīkamas smakas vaininiece. Pētījums norāda, ka vīriešu izdalītajā "vējiņā" šīs vielas koncentrācija parasti ir ap 0,6 vienībām, savukārt dāmām šis rādītājs ir aptuveni 1,8. 

Tāpat noskaidrots, ka vīrieši vidēji izdala ap 119 ml gāzu, savukārt dāmas - 88 ml.

Interesanta ir arī šī pētījuma veikšanas metode - paraugi iegūti, savācot "materiālu" no 16 pētījuma dalībniekiem, kuri pirms tam ir uzturā lietojuši laktulozi un pupiņas. Visai kuriozs ir apstāklis, ka paraugu smirdīgumu ir noetikuši divi neatkarīgi eksperti.

Pētījuma autori tāpat norādījuši, ka zinātniskā interese par šo cilvēka ķermeņa darbības fenomenu ir fiksēta pat 1816. gadā. Lai arī pirms tam ir veikti eksperimenti, kuros pētītas citas "vējiņa" sastāvdaļas, šis ir bijis pirmais pētījums, kas koncentrējas tieši uz smaku izraisošo vielu.

Pētījumam izvēlētie 16 cilvēki bijuši vecumā no 18 līdz 47 gadiem un iepriekšējo trīs mēnešu laikā nevienam no tiem nebija bijusi kuņģa-zarnu trakta slimība vai saskare ar antibiotiku lietošanu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu