Dienvidāfrika "AstraZeneca" vakcīnas vietā izmantos vēl neapstiprināto "J&J" vakcīnu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock.com

Dienvidāfrikas Republika (DĀR) atteikusies no plāniem izmantot Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas uzņēmuma "AstraZeneca" izstrādāto Covid-19 vakcīnu un medicīnas darbinieku vakcinēšanai pētījuma ietvaros izmantos ASV farmācijas lieluzņēmuma "Johnson & Johnson" ("J&J") izstrādāto vakcīnu, kas nav apstiprināta vēl nevienā valstī, trešdien, 10. februārī, paziņojis veselības ministrs Zveli Mhize.

Ministrs sacīja, ka DĀR atteikusies no plāna sākt vakcināciju pret Covid-19 ar "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu, šādi reaģējot uz pētījuma datiem, ka šī vakcīna nenodrošina aizsardzību pret saslimšanu ar Dienvidāfrikas Covid-19 paveidu vieglā un mērenā formā.

"J&J" vakcīna joprojām tiek izmēģināta un vēl neviena valsts to nav apstiprinājusi izmantošanai.

Taču Mhize paziņoja, ka "J&J" vakcīna ir droša, pamatojoties uz izmēģinājumiem, kuros piedalījušies 44 000 cilvēku Dienvidāfrikā, ASV un Latīņamerikā.

"J&J" vakcīna DĀR tiks izmantota vakcinācijas pirmajā fāzē, kurā tiks sapotēti 1,25 miljoni veselības aprūpes darbinieku, paziņoja ministrs, piebilstot, ka viņu veselības stāvoklis pēc vakcinēšanas tiks rūpīgi novērots.

""Johnson & Johnson" vakcīna izrādījusies efektīva pret [vīrusa] variantu 501Y.V2 un Dienvidāfrikā sākts nepieciešamais apstiprināšanas process," paziņoja Mhize.

"J&J" vakcīna tiek izmēģināta un ražota DĀR.

DĀR cer līdz gada beigām vakcinēt 40 miljonus cilvēku.

Vakcinācijas kampaņā DĀR plāno izmantot arī uzņēmuma "Pfizer" ražoto Covid-19 vakcīnu un citas, iespējams, arī Krievijā izstrādāto vakcīnu "Sputiņik V", Ķīnas kompānijas "Sinopharm" vakcīnu un uzņēmuma "Moderna" izstrādāto vakcīnu, sacīja Mhize.

DĀR ir iegādājusies 1,5 miljonus devu "AstraZeneca" vakcīnas, kas ražotas Indijā, un šomēnes DĀR tika piegādāts pirmais miljons devu. Šīs devas bija plānots izmantot veselības aprūpes nozares darbiniekiem, kas strādā ar Covid-19 pacientiem.

DĀR un daudzas citas Āfrikas valstis lika lielas cerības uz "AstraZeneca" vakcīnu, jo tā ir lētāka un vieglāk uzglabājama nekā, piemēram, "Pfizer" vakcīna. Tā arī tiek ražota lielos daudzumos Indijā piegādēm visā pasaulē.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu