Amatpersona: Baidens ir "nopietnu dilemmu" priekšā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Reuters/ScanPix

Tuvojoties termiņam, līdz kuram paredzēta ASV karavīru izvešana no Afganistānas, vienlaikus talibu uzbrukumiem nemazinoties, ASV prezidenta Džo Baidena priekšā ir "nopietnas dilemmas", brīdināja augsta ASV Valsts departamenta amatpersona.

Jaunais ASV līderis uzdevis izvērtēt pērn Vašingtonas un talibu noslēgto vienošanos, kurā solīts no Afganistānas izvest visus ārvalstu karavīrus līdz 1.maijam apmaiņā pret talibu drošības garantijām un solījumu sākt miera sarunas ar Afganistānas valdību.

Tomēr sarunas noris gausi, turklāt valstī teju ne diena nepaiet bez bumbu sprādzieniem, uzbrukumiem valdības spēkiem un mērķētām slepkavībām.

"Vardarbības līmenis ir ļoti, ļoti augsts, un tas ir šokējoši un raisa ļoti dziļu vilšanos," ziņu aģentūrai AFP sacīja Valsts departamenta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Tas pavisam noteikti kaitē atmosfērai, lai panāktu Afganistānas konflikta noregulējumu."

Talibi bieži noliedz atbildību par uzbrukumiem, un to savukārt uzņemas konkurējošais džihādistu grupējums "Islāma valsts", tomēr ASV ir šaubas par šiem paziņojumiem.

"Mēs uzskatām, ka talibi ir atbildīgi par lielāko daļu mērķēto slepkavību, ko mēs esam pieredzējuši," sacīja amatpersona, norādot, ka tās radījušas "vardarbības ekosistēmu".

"Tas acīmredzami ir iecerēts, lai demoralizētu pilsoņus, lai vairotu šaubas, kas pilsoņiem ir par savu valdību un stiprinātu [talibu] uzvaras nenovēršamības auru," viņš piebilda.

Baidena administrācija apņēmusies ievērot vienošanos, neraugoties uz patlaban veikto izvērtēšanu, un tās priekšā ir "nopietnas dilemmas".

Ja Vašingtona nolems karavīrus paturēt pēc termiņa beigām, jārēķinās, ka ASV karavīri atkal var tikt paļauti uzbrukumiem. 

Pēdējā gada laikā kaujās Afganistānā neviens ASV karavīrs nav kritis.

Tomēr ja ASV izved karavīrus, kā tas ir plānots, tās pamet trauslo Afganistānas valdību nemiernieku žēlastībai, un tas var izvērsties vēl vienā slaktiņā, ko pārējai pasaulei ignorēt būs grūti.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani mudinājis Baidenu nesteigties ar karaspēka izvešanu un pastiprināt spiedienu pret talibiem, lai sarunās Dohā tiktu izrādīta lielāka piekāpšanās.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu