Lietuvā putnu gripa apstiprināta gulbjiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gulbji aizsalstošā ezerā. Ilustratīvs foto
Gulbji aizsalstošā ezerā. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Lietuvā augsti patogēnā putnu gripa apstiprināta paugurknābja gulbjiem, piektdien paziņojis Valsts pārtikas un veterinārijas dienests (VMVT).

Par beigtu gulbi veterinārijas speciālistiem paziņojusi kāda Ķēdaiņu iedzīvotāja, kas daļēji jau saplosīto putnu pamanījusi vecpilsētā netālu no tilta pār Nevēžas upi.

Pirms tam putnu gripas vīruss Lietuvā jau konstatēts gulbjiem Klaipēdā un Raseiņos.

Kā norāda dienests, speciālisti veikuši visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai vīruss neizplatītos tālāk. Teritorija, kur atrasts mirušais gulbis, iezīmēta ar īpašām zīmēm. Pamanot beigtus putnus, cilvēki aicināti par to ziņot, lai VMVT varētu nekavējoties paņemt paraugus un nosūtīt tos analīzēm uz Nacionālo pārtikas un veterinārijas riska izvētēšanas institūtu.

Dienests brīdina, ka aukstajā laikā savvaļas putniem ir grūti atrast barību dabā, tādēļ iespējams, ka viņi to meklē cilvēku mītņu un mājputnu novietņu tuvumā, un tas rada inficēšanās risku arī mājputniem.

Tādēļ cilvēki aicināti mājputnus turēt tā, lai nepieļautu viņu saskari ar savvaļas putniem, nelietot mājputnu dzirdināšanai ūdeni no atklātām ūdenstilpēm un neļaut savvaļas putniem piekļūt mājputnu barībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu