Igaunijā un Lietuvā vakcinācijas tempi pret Covid-19 ir straujāki (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pieaugot vakcinēto cilvēku skaitam, cerības, ka dzīve varētu atgriezties ierastajā ritmā, pieaug. Latvijā kopā vakcinēti nedaudz vairāk par 20 tūkstošiem cilvēku, lielākoties mediķi, savukārt kaimiņvalstīs vakcinācija notiek straujāk. Lietuvā jau sāk vakcinēt skolotājus, savukārt Igaunijā potes saņēmuši jau visi prioritāro grupu cilvēki, kas to vēlējās, ziņo raidījums "Panorāma". 

Igaunijā kopumā vakcinēti vairāk nekā 46 tūkstoši cilvēki, no kuriem vairāk nekā 22 tūkstoši saņēmuši arī otro poti. Lietuvā savukārt vakcinēto cilvēku daudzums tuvojas 100 tūkstošiem. Apmēram puse saņēmuši arī otro poti. Salīdzinot ar Latviju, citās Baltijas valstīs vakcinācijas tempi ir daudz ātrāki.

Lietuvā jau vakcinēta liela daļa mediķu, cilvēku, kas atrodas riska grupās, kā arī aprūpes namu iemītnieku un darbinieku. Šobrīd sāk vakcinēt skolotājus. Savulaik Šauļos bija sliktākā situācija valstī – slimnīcas bija pārslogotas, bet infekcija turpināja izplatīties ļoti strauji.

Šobrīd situācija uzlabojusies. Tas esot gan pateicoties stingrajiem ierobežojumiem, gan tam, ka liels skaits cilvēku jau izslimojuši Covid, gan iedzīvotāju vakcinācijai, kas rit pilnā sparā. Tā Latvijas Televīzijai apgalvo Martins Ģedmins, kurš līdz šim strādāja par neatliekamās medicīnas ārstu Šauļu slimnīcā, bet tagad uzsācis darba gaitas Jonišķu slimnīcā, kas atrodas netālu no Latvijas robežas. 

Ģedmins stāsta, ka Lietuvas slimnīcā šonedēļ aizvēra Covid-19 nodaļu, jo viss tiek centralizēts Šauļu galvenajā slimnīcā.

"Situācija ir stabila. Aptuveni 60 procentu gultu ir aizņemtas. Tagad izaicinājums ir nogādāt slimnīcās tos pacientus, kuriem nepieciešama cita veida palīdzība. Daudzi ierodas ar ielaistām slimībām, smagiem simptomiem," sacīja Ģedmins.

Jonišķu slimnīcā ir aptuveni 200 darbinieku. 94 procenti no tiem, kuri strādā ar pacientiem, ir vai nu vakcinēti, vai viņiem izstrādājušās antivielas pēc Covid-19 izslimošanas.

Kā apgalvo Ģedmins, lielākā daļa bijuši gatavi potēties, lai gan, protams, bijuši arī daži skeptiķi. Tagad izaicinājums esot vakcinēt pēc iespējas vairāk cilvēku, lai kopumā dzīve varētu atgriezties ierastajā ritmā.

Mediķis skaidro, ka arī Lietuvā mediķu vidū ir daļa skeptisko, kuri sākotnēji nav bijuši gatavi saņemt poti. Bet, viņaprāt, bailes bijušas balstītas uz nezināšanu. Jo vairāk esot skaidrots par vakcīnu izstrādi un pārbaudēm, jo lielāks skaits vakcinēties gribētāju parādījies.

Ģedmins sacīja, ka ir diezgan apmierināts ar jauno valdību un to, kā viņi šobrīd tiek galā. "Protams, bija neliels haoss, jo iepriekšējā valdība neatstāja nekādu plānu, bet šobrīd viss norit, cik vien iespējams, gludi. Protams, mums nav pietiekami daudz vakcīnu, bet ir diezgan daudz. Kad tās sāka dalīt, Lietuvā bija lielāki saslimšanas rādītāji Eiropā, tā ka mēs, visticamāk, dabūjām daudz vairāk, nekā citi. Vakcīnas izlieto uzreiz pēc saņemšanas, līdz ar to nekas nestāv ledusskapjos," stāsta Ģedmins.

Igaunijā pirmos vakcinēja mediķus, kā arī sociālo namu iemītniekus un darbiniekus, lai nodrošinātu šo pakalpojumu nepārtrauktību. Līdz ar to jau pagājušā gada beigās pirmās "Pfizer/BionTech" potes sāka saņemt slimnīcu personāls.

Lielākoties gan vīrusa skartākajos reģionos. Piemēram, Sāremā pirmās devas sasniedza aptuveni nedēļu vēlāk, jo tur saslimšanas rādītāji ir zemāki. Tā Latvijas Televīzijai skaidro Kuresāres slimnīcas vadītājs. 

"Tagad nedaudz vairāk par diviem simtiem šīs slimnīcas darbinieku ir vakcinēti. Vēl aptuveni 30 gaida savu kārtu, savukārt vēl aptuveni 30 ir izslimojuši un viņiem ir izstrādājušās antivielas. Ja izslimots Covid, uzskatām, ka šim cilvēkam ir dabiski izstrādājusies imunitāte," stāsta Kuresāres slimnīcas valdes loceklis un direktors Edvards Lāne.

Slimnīcas vadītājs stāstīja, ka viņš kā administratīvais darbinieks poti saņems tuvāko nedēļu laikā, bet tagad vēl tiek vakcinētas prioritārās grupas, proti, vecāka gadagājuma cilvēki un tie, kuriem ir nopietnas veselības problēmas. Igaunijā bijuši pāris skandāli, kad potes ieguvuši cilvēki ārpus kārtas, tomēr kopumā vakcinācijas plāns rit bez aizķeršanās. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu