Kādēļ bagātākais cilvēks pasaulē kļūs vēl turīgāks? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Īlons Masks.
Īlons Masks. Foto: Mccv/shutterstock

Ir dažādi kompāniju vadītāji. Ir kompāniju vadītāji, kuri ik mēnesi saņem zināmu naudas summu. Ir kompāniju vadītāji, kuri formāli atalgojumu nesaņem, taču tas viņiem netraucē būt ļoti bagātiem. Šis ir stāsts par Īlonu Masku, kurš nu ir kļuvis par bagātāko cilvēku pasaulē, vēsta CNN.

2020. gads Maskam un viņa vadītajam uzņēmumam "Tesla" bija lielisks – kompānijas akciju vērtība strauji auga, un līdz ar to – auga arī paša Maska aktīvu vērtība. Pirms gada "Forbes" miljardieru sarakstā Masks bija 31. vietā, bet tagad viņš ir pirmais.

Paredzams, ka 2021. (un arī 2022.) gads būs izdevīgs, lai Masks savas līdera pozīcijas nostiprinātu vēl vairāk.

Pērn Masks saņēma četras dotācijas 8,4 miljonu Tesla akciju iegādei. Vēlāk šie akciju opciju bloki katrs bija 6,2 miljardus dolāru vērts.

Paredzams, ka Masks šogad saņems vēl trīs līdzvērtīgas dotācijas akciju iegādei. Tiek norādīts, ka akciju opciju bloki, kas pērn maksāja 6,2 miljardus dolāru, pie pašreizējām vērtībām maksā trīs reizes vairāk – 18,6 miljardus dolāru.

Analītiķi prognozē, ka "Tesla" 2022. gada finansiālie rezultāti būs sasnieguši jaunas virsotnes, līdz ar to Masks varēs iegādāties vēl vismaz trīs akciju opciju blokus, tādējādi ļaujot Maskam nopelnīt vēl vairākus desmitus (iespējams, pat simts) miljardus dolāru.

Kopumā vienas akcijas vērtība 2020. gadā pieauga par 743%, un pagājušo gadu "Tesla" noslēdza kā akciju tirgus lielākais uzvarētājs, viena no vērtīgākajām kompānijām pasaulē.

Un tas arī apklusināja lielāko daļu kritiķu, kurus iepriekš neapmierināja kompānijas finansiālais sniegums, jo uzņēmums līdz šim bija darbojies tikai ar zaudējumiem.

"Neapšaubāmi, "Tesla" galvenā seja ir tieši Masks. Iemesls, kādēļ investori nav skaļi kritizējuši "Tesla", ir tas, ka Maskam ir savs stratēģiskais virziens. Uzņēmums ir galvenais spēlētājs elektroauto tirgū, un ir skaidrs, ka tieši šis uzņēmums iezīmēs "zelta ēru" elektroauto vēsturē. Un tagad jāgaida, vai Maska vadībā šis uzņēmums nesasniegs vēl lielākus augstumus," sacīja "Wedbush Securities" analītiķis Daniels Īvss.

"Tesla" akciju cenas kāpums, kā arī akciju opciju bloku iegāde ir padarījusi Masku par bagātāku cilvēku pasaulē, apsteidzot ilggadējo miljardieru ranga līderi Džefu Bezosu no "Amazon".

Pretēji Maskam, Bezoss nesaņēma papildu akcijas no "Amazon". Tā vietā viņš saņēma relatīvi pieticīgu algu par darbu "Amazon" vadītāja amatā (2019. gadā 81 840 dolāri), savukārt dividendēs viņš saņem 1,6 miljonus dolāru gadā. Bezoss ir arī akcionārs, līdz ar to, viņš savas bagātības gūst gadījumā, ja "Amazon" akciju vērtība pieaug (un tas arī notiek, bet ne tik ātri, kā "Tesla" gadījumā).

Pašlaik Maskam pieder 170 miljoni "Tesla" akciju, kas ir vairāk nekā 137,2 miljardus dolāru vērtas. Turklāt viņam vēl ir opcija iegādāties jaunas akcijas. 2020. gadā no akciju vērtības pieauguma Masks nopelnīja vairāk nekā 120 miljardus dolāru, un potenciāls tālākai izaugsmei ir milzīgs.

Masks iegādājās "Tesla" akciju kontrolpaketi 2004. gadā, kad tā bija neliela privātā kompānija. Par darbu uzņēmuma vadītāja amatā viņš algu nesaņem. Brīdī, kad viņš iegādājās pirmo akciju paketi, vienas akcijas cena bija nedaudz virs sešiem dolāriem. Tagad vienas akcijas cena ir vairākas reizes dārgāka.

Ja "Tesla" akciju vērtība turpinās kāpt, tad turpinās kāpt arī Maska bagātības. Piemēram, pērn maijā Masks saņēma pirmo akciju bloku, kas tajā laikā bija "tikai" 770 miljonu dolāru vērts. Tagad šis bloks maksā 6,2 miljardus dolāru.

Tiek norādīts, ka Masks nekad nav pārdevis nevienu sev piederošo "Tesla" akciju.

Tiek norādīts, ka akcijas var iegādāties arī paši kompānijas darbinieki, kas tādā veidā var saņemt piemaksas par savu darbu. Uzņēmums neatklāja, cik daudzi no kopumā 70 750 strādājošajiem ir iegādājušies uzņēmuma akcijas.

"Tesla" ziņojumā teikts, ka "mūsu kompensācijas filozofija visiem mūsu darbiniekiem atspoguļo mūsu jaunuzņēmuma izcelsmi, uzsverot, ka prēmijas ir balstītas mūsu pašu kapitālā".

Ņemot vērā, ka "Tesla" pozitīvie finanšu rādītāji lielākoties ir saistīti ar panākumiem biržās, var redzēt, ka dabiskais ienākumu līmenis nav tas spīdošākais.

Piemēram, pagājušajā gadā "Tesla" pirmo reizi savā vēsturē ziņoja par pozitīvu ienākumu bilanci, nopelnot 721 miljonu dolāru. Kritiķi norāda, ka tas ir daudz mazāk, nekā saņemot no akciju vērtības pieauguma.

Tiek norādīts, ka kompānija patiesībā zaudē tieši pašā galvenajā aspektā – automobiļu tirdzniecībā, un paļauties uz veiksmi finanšu tirgos ilgtermiņā nav prātīgi.

Taču skaidrs ir viens – vismaz tuvākajos gados "Tesla" turpinās būt nozīmīgs spēlētājs finanšu tirgos. Un skaidrs, ka uzņēmumam ir pietiekami daudz laika, lai ienākumu bilanci papildinātu ne tikai panākumi biržās, bet arī labi elektroautomobiļu tirdzniecības rādītāji.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu