eID un eParaksta kartes lietotājus mudina steidzami veikt programmas "eParakstītājs" atjaunošanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
eID karte.
eID karte. Foto: Ieva Čīka / LETA

Iedzīvotājiem un organizācijām, kas dokumentu parakstīšanai izmanto programmu "eParakstītājs 3.0" un eID vai eParaksta karti, nepieciešams steidzami atjaunināt programmu uz tās jaunāko versiju 1.5.13, informēja "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā" (LVRTC).

Centrā pauda, - ja programma netiks atjaunināta, dokumentu parakstīšana nebūs iespējama.

Organizācijām, kuru dokumentu vadības sistēmu un citu informācijas sistēmu risinājumos ir integrētas eParaksta "Java bibliotēkas", ir jāveic bibliotēku atjaunošana.

LVRTC atzīmēja, ka nepieciešamība atjaunot programmatūru nav saistīta ar drošības apdraudējumu. Tehniska nesaderība atklāta pēc piektdienas naktī notikušajiem platformas uzlabošanas darbiem, kas bija nepieciešami, lai nodrošinātu eID kartēs iekļauto eParaksta sertifikātu derīgumu.

Periodiski LVRTC veic Eiropas Savienības (ES) uzticamības pakalpojumu sniedzēju sarakstā ietvertās informācijas par jaunākajiem eParaksta sertifikātiem atjaunošanu, lai nodrošinātu, ka ar Latvijā izsniegtajiem eParaksta rīkiem radītie paraksti tiktu atzīti par derīgiem gan Latvijā, gan visā ES.

Šī ir standarta procedūra, kas tiek veikta periodiski, taču šoreiz sertifikātu nomaiņa izraisījusi neparedzētu kļūdu, kas liegs iedzīvotājiem parakstīties ar vecāku programmas eParakstītājs versiju, norādīja LVRTC.

Parakstīšanās ar eID vai eParaksta karti portālā eParaksts.lv nav ietekmēta. Tāpat nav ietekmēta parakstīšanās ar lietotni "eParaksts mobile".

LVRTC ir veicis izstrādātāju, kā arī iestāžu un organizāciju apziņošanu par aktuālo situāciju un nepieciešamajām izmaiņām.

LVRTC ir galvenais radio un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators Latvijā un tam pieder vērienīgs optiskais tīkls visā Latvijas teritorijā. LVRTC darbības virzieni ir radio un televīzijas programmu pārraidīšana, elektroniskās identifikācijas pakalpojumu, datu pārraides, datu centru, mākoņpakalpojumu un infrastruktūras nomas pakalpojumu sniegšana.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu