Izmeklēta Talsu novadā ar tipiskām trakumsērgas pazīmēm pamanītā lapsa (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lapsa, ilustratīvs attēls
Lapsa, ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka ar tipiskām trakumsērgas pazīmēm pamanītā lapsa Talsu novadā nav bijusi slima ar trakumsērgu, aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Līdztekus lapsai nav konstatēta arī Aujeski slimība.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Talsu novadā pamanīta lapsa ar tipiskām trakumsērgas pazīmēm.

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājas vietnieks Mārtiņš Seržants skaidroja, ka sociālajos medijos publicētajā videomateriālā redzamā lapsa nogādāta laboratorijā izmeklēšanai. Tomēr līdzīgu klīnisko ainu var radīt arī citas infekcijas slimības, piemēram, Aujeski slimība jeb neīstā trakumsērga, uzsvēra Seržants.

Pēdējais trakumsērgas gadījums savvaļas dzīvniekiem Latvijā konstatēts 2010.gadā, bet 2014.gadā Latvija ieguva no trakumsērgas brīvu statusu. Tāpat trakumsērgas uzraudzības nolūkos katru gadu tiek izmeklēti aptuveni 1200 aizdomīgu dzīvnieku un patlaban visi izmeklētie dzīvnieki ir bijuši negatīvi.

Savukārt, lai samazinātu trakumsērgas izplatīšanās riskus no kaimiņvalstīm - Krievijas un Baltkrievijas, Latvijas austrumu pierobežā katru gadu tiek īstenota savvaļas dzīvnieku orālā vakcinācija pret trakumsērgu, uzsvēra dienestā.

PVD informē, ka trakumsērga ir viena no bīstamākajām infekcijas slimībām, kas apdraud gan cilvēku, gan dzīvnieku dzīvību. Dzīvniekiem trakumsērga izpaužas ar smagiem nervu sistēmas darbības traucējumiem - paaugstinātu uzbudināmību, baiļu zudumu, tieksmi uzbrukt un iekost citiem dzīvniekiem vai cilvēkiem, bet beidzas ar paralīzi un nāvi.

PVD aicina mājdzīvnieku īpašniekus regulāri vakcinēt suņus un kaķus pret trakumsērgu, lai pasargātu tos no šīs bīstamās slimības. Ja dzīvniekam ir parādījušās trakumsērgai raksturīgās klīniskās pazīmes, ārstēšana vairs nav iespējama, jo process ir neatgriezenisks un inficēto sagaida mokpilna nāve.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu