Kariņš: Amatpersonu vakcinācijas mērķis bija iedrošināt cilvēkus nebaidīties no vakcīnas (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts amatpersonu vakcinācijas mērķis bija un ir iedrošināt cilvēkus nebaidīties no vakcīnas pret Covid-19, kā arī panākt, lai sociālās aprūpes centros cilvēki piekristu vakcinācijai, šodien pēc Sadarbības sanāksmes sēdes žurnālistiem norādīja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Lūgts komentēt, vai pieņemtais lēmums vakcinēt augstās amatpersonas bija pareizs, premjers atzīmēja, ka šis jautājums jau ir izrunāts "krustu šķērsu". "Ir veiktas aptaujas, lai noskaidrotu, ko cilvēki domā. Valdība pieņēma lēmumu sākt ierobežota skaita amatpersonu vakcināciju, kas ir Ministru kabineta (MK) un Nacionālās drošības padomes (NDP) locekļi.

Tālāk valdībā bijušas diskusijas par Saeimas amatpersonām. Premjers uzsvēra, ka Saeima ir valdības darba devējs, nevis otrādi, tāpēc jautājumu, kas tai liktos kā [vakcinēt] nepieciešamās amatpersonas, valdība izlēma atstāt Saeimas ziņā.

Kariņš norādīja, ka, uzsākot vakcinācijas otro kārtu, amatpersonu vakcinācija notika publiski, lai iedrošinātu cilvēkus. "Redzējām aptaujās, kurās labi ja trešdaļa sociālās aprūpes centru darbinieku bija gatavi saņemt pret Covid-19 vakcīnu," teica premjers, piebilstot, ka arī presē izskanējusi ļoti dažāda informācija, tostarp, diezgan liela dezinformācija, kas kalpoja par iemeslu šādam lēmumam.

Tāpat viņš minēja, ka amatpersonu vakcinācija tika veikta, lai iedrošinātu tos, kam tagad ir jāvakcinējas, vienlaikus atzīmējot, cik svarīgi, ka gados jaunāki aprūpes centru darbinieku piekristu vakcīnai, lai samazinātu kopējo saslimstību tajos, kā arī valstī kopumā.

Pēc Ministru prezidenta teiktā, rīt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un Veselības ministrija (VM) rosinās, kā šo situāciju uzlabot. Pavļuts atzīmēja, ka koalīcijas partneri konceptuāli piekrituši viņa paustajam, ka vakcinācijas dokumentā jāatspoguļo tas, ka šādi amatpersonu saraksti nevar būt nebeidzami plaši. Proti, jānosaka konkrēts personu apjoms, kas atbilst izvirzītajiem nosacījumiem.

Tāpat viņš teica, ka turpmākiem lēmumiem par izņēmuma vakcīnas veikšanu kādai amatpersonai jānotiek ar atklātu Ministru kabineta lēmumu. "Tam jābūt skaidri redzamam un pamatotam," uzsvēra veselības ministrs.

Kā ziņots, "Twitter" vairāki lietotāji kritizējuši vismaz atsevišķu ministru un deputātu vakcinēšanu, norādot, ka priekšroka uz poti jādod tiem, kuriem ir lielāks risks saslimt ar un nomirt pēc inficēšanās ar Covid-19.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka līdztekus "vakcinācijas vēstnešiem" pie vakcīnas tika arī vairāki politiķi, kuru pienākumus saista ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu.

Tādējādi vakcinēts tika Ministru prezidents, veselības ministrs, labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju (PCL); KPV LV), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL; KPV LV), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL; KPV LV), finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Tāpat vakcinēti tika arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS), Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns (JKP) un Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA).

Par augstāko valsts institūciju un amatpersonu īstenotu vienotu valsts politiku nacionālās drošības jomā valstī atbild Nacionālā drošības padome, kuras sastāvā ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs, iekšlietu ministrs, kā arī padomes sēdēs ir tiesības piedalīties ģenerālprokuroram. No Saeimas Prezidija pieciem locekļiem vakcīna pašlaik paredzēta trim cilvēkiem - Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA), kā arī spīkeres biedrēm - Dagmārai Beitnerei-Le Gallai (JKP) un Inesei Lībiņai-Egnerei (JV).

Lai arī minēto personu vakcinācija publiskajā telpā tiek saistīta ar to, ka šo cilvēku pienākumi saistīti ar nacionālās drošības un valsts pamatfunkciju nepārtrauktības nodrošināšanu, Pavļuts iepriekš arī akcentēja, ka "amatpersonu vakcinēšanās pret Covid-19 būs kā papildu arguments vajadzībai vakcinēties ikkatram", tādējādi faktiski norādot, ka arī politiķi pilda tā dēvēto "vakcinācijas vēstnešu" funkciju.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu