"Tā tomēr ir bērnu nauda." Kā ģimenes plāno tērēt 500 eiro atbalstu par katru bērnu? (24)

Ilustratīvs attēls. Foto: assoonas/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirmdien, 15. februārī, valdības koalīcijas Sadarbības sanāksmes sēdē tika panākta vienošanās par pabalsta izmaksu ģimenēm 500 eiro apmērā par katru bērnu. Portāls "Apollo" sazinājās ar vairākām ģimenēm, lai noskaidrotu, kā vecāki plāno tērēt pabalsta naudu.

Divu bērnu māmiņa Zane no Siguldas portālam "Apollo" atklāja, ka ģimene nolēmusi iegādāties jaunu datoru.

"Vecākajai meitai ir septiņi gadi un viņa pašlaik mācās 1. klasē. Tā kā šobrīd viņai norit attālinātais mācību process, nolēmām, ka lietderīgāk būtu iegādāties datoru, jo ir grūti piedalīties mācību stundās caur telefonu," stāstīja divu bērnu māmiņa.

Tāpat Zane atklāja, ka ģimene plāno veikt nelielus mājokļa remontdarbus.

Tikmēr Ances ģimene no Rīgas atklāja, ka 500 eiro pagaidām tikšot atlikti, jo ģimenei drīzumā gaidāms pieaugums.

"Maija sākumā sagaidīsim otro bērnu, tāpēc pabalsta naudu novirzīsim visiem nepieciešamajiem izdevumiem.

Līgums ar vecmāti jau vien maksā 400 eiro, bet privātā palāta gandrīz 200 eiro," stāstīja Ance.

Jaunpils iedzīvotājas Egitas ģimenē ir četri bērni un viņa portālam "Apollo" norādīja, ka šis pabalsts šajā laikā ģimenei ir nozīmīgs.

"Pabalsts mums nozīmē ļoti daudz, jo tiekam pieskaitīti pie trūcīgajām ģimenēm."

"Pagaidām vīram no algas atvilkta lielākā daļa naudas, pati strādāju uz pusslodzi slimnīcā. Vajadzību ir ļoti daudz, jo mūsu ģimenē ir trīs dēli (diviem ir 16 gadi un vienam 13) un viena meita (10 gadi)," stāstīja jaunpiliete.

Egita norādīja, ka bērni jau ir izauguši un apģērbs un apavi jau esot palikuši par mazu. "Diviem bērniem ir nepieciešamas ortodonta konsultācijas un droši vien arī breketes. Tāpat nepieciešami ir vēl divi datori un puišu istabā vajadzīgs kosmētiskais remonts. Protams, arī apģērbs un apavi ir jāiegādājas."

Četru bērnu māte apzinās, ka visus izdevumus ar pabalsta naudu segt neizdosies.

"Šī nauda atvieglotu kaut mazliet visus izdevumus. Pagaidām sanāk, ka uz sešiem cilvēkiem mēnesī mums ir 890 eiro."

Valmieriete Inga pastāstīja, ka viņas ģimenē ir divi bērni: "Vecākajam bērnam nopirksim jaunu datoru, bet jaunākā bērna naudu noguldīsim krājkontā."

Divu bērnu māte piebilda, ka "tā tomēr ir bērnu nauda, tāpēc pabalsts tik iztērēts viņu vajadzībām".

Rīdziniece Kristīne portālam "Apollo" stāstīja: "Tā kā bērns jau ir kļuvis par pusaudzi, nolēmām, ka iegādāsimies jaunas mēbeles, jo vecās jau ir nolietojušās vai pat saplīsušas."

"Bērnam ir mazliet vairāk par vienu gadu. Esam turīga ģimene un bērnam nekas netrūkst, tāpēc ar vīru nolēmām, ka pagaidām naudu atliksim," atklāja Ozolpils iedzīvotāja Elīna.

Viņa norādīja, ka nākotnē nauda tikšot tērēta pakāpeniski. "Ar laiku noteikti iegādāsimies bērnam jaunas drēbes un izremontēsim viņa istabu."

Rīdziniece Zane atklāja, ka vecākajam bērnam ģimene nolēmusi iegādāties jaunu galdu. "Ir grūti, ja uz galda tagad ir jāietilpina arī dators un printeris."

"Jaunākajam bērnam plānojam iegādāties brilles, jo saistībā ar pāriešanu uz attālinātajām mācībām bērns sācis sūdzēties par redzes pasliktināšanos," stāstīja Zane.

Viņa norādīja, ka "tie līdzekļi, kuri paliks pāri, tiks atlikti nākotnē neparedzētiem tēriņiem".

Tikmēr rīdziniece Elizabete norādīja, ka viņas bērns šī gada rudenī sāks mācīties pirmajā klasē. "Šī iemesla dēļ plānojam iegādāties jaunu galdu datoram, gultu un apģērbu."

Smilteniete Laura stāstīja: "Plānojam veikt dēla istabā kosmētisko remontu, kā arī iegādāties jaunu gultu. Meitai plānojam kaut ko tādu, kas būtu noderīgs ilgtermiņā."

"Lai bērniem tiktu arī kāds prieks, tad noteikti katram nopirksim kādu rotaļlietu," piebilda Smiltenes iedzīvotāja.

Siguldas iedzīvotājs Kristaps ar ģimeni plānotos 500 eiro viennozīmīgi tērēs, lai iekārtotu bērnam istabu.

"Protams, vispirms jāsagaida, kad pabalstu saņemsim, bet noteikti tā būs dēla nauda. Ar sievu vēlamies iekārtot viņam istabu. Visi līdzekļi tiks novirzīti mēbelēm, remontam un arī apģērbam," stāstīja siguldietis.

Mārupiete Inta portālam "Apollo" pastāstīja, ka "pabalsts šajos grūtajos laikos ir ļoti noderīgs un vajadzīgs".

"Pirmkārt, vecākajam bērnam būs jāiegādājas jauns sporta inventārs, jo vecais jau ir par mazu. Protams, jautājums ir, kad atkal varēs sportot. Pirmais, ko nopirksim būs atbilstoša izmēra ķivere, jo vecā jau spiež," sacīja Inta.

Māmiņa norādīja, ka par saņemto pabalstu bērniem vēl tiks nopirktas jaunas drēbes. "No septembra bērni jau ir izauguši, kā arī apģērbs un apavi attiecīgajai sezonai ir novalkāti."

"Jau ilgi vēlamies jaunākajam bērnam iekārtot savu istabu. Tur aizies lielākie naudas līdzekļi, pat pērkot lētākās mēbeles - rakstāmgalds, grāmatplaukti, kumode un citi sīkumi," stāstīja Inta.

Tāpat Inta sacīja, ka lielākajam bērnam jānopērk rakstāmgalds un krēsls mācībām.

"Pāris klikšķu interneta veikalos un visa nauda arī būs iztērēta. Visam, protams, nemaz nepietiks, taču būsim saņēmuši vismaz kādu atbalstu."

Rīdziniece Ieva norādīja, ka pabalsts ģimenei būšot ļoti nozīmīgs. "Mūsu ģimenes mērķis ir sakrāt naudu pirmajai iemaksai mājoklim. Tādēļ šis pabalsts mums būs lielisks atspēriens, jo pandēmijas laikā neesam varējuši neko atlikt šim mērķim."

"Mana profesionālā darbība tika apturēta, tādēļ arī ikdienas tēriņi ir "piegriezti" līdz minimumam," stāstīja Ieva.

Kam pienāksies pabalsts un kad tas tiks izsniegts

Likumprojekts paredz, ka 500 eiro pabalsts tiks izmaksāts par kopumā 364 097 bērniem un šim mērķim tiks tērēti 182 miljoni eiro.

Šo vienreizējo finansiālo atbalstu segs no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

500 eiro tiks izmaksāti par katru bērnu personai, kurai laikposmā no 2021. gada 1. marta līdz ārkārtējās situācijas beigām ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, vai kurai sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns ir piedzimis līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Atbalsts tiks izmaksāts arī par bērniem, kas piedzims ārkārtējās situācijas laikā - līdz 6. aprīlim.

Labklājības ministre Ramona Petraviča ir pārliecināta, ka tas ir būtisks solis, lai palīdzētu cilvēkiem, kuru ienākumi krīzes laikā krasi samazinājušies: "Tas ir līdz šim nebijis atbalsta veids, kuru es rosināju jau pirms gada - pandēmijas sākumā. Man ir prieks, ka beidzot izdevies panākt atbalstu naudas izteiksmē nozīmīgai palīdzībai."

"Pozitīvi ir tas, ka ģimenes netiks šķirotas pēc ienākumiem, jo krīzes situācijā ir cietusi gandrīz ikviena mājsaimniecība.

Kādam šī nauda dos iespēju iegādāties datoru attālinātām mācībām, citi to tērēs apģērba, sadzīvisku lietu vai ikdienā nepieciešamu preču iegādei. Sarunās ar koalīcijas partneriem es centīšos panākt atbalstu arī manam priekšlikumam par 200 eiro finansiālu atbalstu senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām," norādīja Petraviča.

500 eiro pabalstu par katru bērnu izmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) automātiski - bez iesnieguma.

No izmaksātā atbalsta netiks atskaitīti nodokļi, veikta parādu piedziņa un ieturējumi. Šo atbalstu neņems vērā vērtējot atbilstību maznodrošinātas/ trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

Labklājības ministre uzsver, ka 500 eiro atbalstu par katru bērnu ģimenes saņems līdz 31. martam, bet personas, kurām tiesības uz pabalstu radīsies no 1. marta līdz ārkārtējā situācijas beigām - 30 dienu laikā pēc bērna kopšanas pabalsta līdz viena gada vecumam vai ģimenes valsts pabalsta pieprasīšanas.

Ja naudu nepaspēs pārskaitīt kopā ar ģimenes valsts pabalstu, tad tiks veikts atsevišķs maksājums.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu