Ar pirmo poti pret Covid-19 vienas dienas vakcinēto SAC klientu skaits pirmo reizi pārsniedz medicīnas darbinieku skaitu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns / LETA

Ar pirmo poti pret Covid-19 vienas dienas vakcinēto sociālo aprūpes centru (SAC) klientu skaits pirmo reizi pārsniedz medicīnas darbinieku skaitu, jo vakar pirmo poti saņēma 414 SAC klientu un 222 ārstniecības personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Ja vēl pirmdien pamatā tika vakcinēti mediķi un medicīnas iestāžu darbinieki, tad otrdien nākamajā prioritārajā grupā - sociālās aprūpes centros - vakcinēšanās aktivitāte bijusi augstāka. Tā ir pat krietni augstāka par svētdien,14.februārī notikušo vakcinācijas tempu, kad pirmo poti saņēma tikai viena 24 gadus veca SAC kliente.

Ar pirmo poti pret Covid-19 vakar vakcinēti 414 SAC klienti un 127 sociālo centru darbinieki, 222 ārstniecības personas un 196 ārstniecības iestāžu darbinieki, tāpat 68 sapotētās personas klasificētas kā "Cita paaugstinātā riska grupa", 35 personas kā "Citas veselības indikācijas", divas personas ar hroniskām slimībām un septiņas "personas vecumā virs 60 gadiem".

No uzskaitītajiem 923 personas saņēmuši "AstraZeneca" vakcīnas, "Moderna" - 145, bet "Pfizer"/"BioNTech" - trīs cilvēki.

Savukārt ar otro poti vakcinēts tikai 31 mediķis un 30 medicīnas iestāžu darbinieki, no tiem 46 saņēmuši "Moderna" vakcīnu, bet 15 "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnu devas.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 22 883 cilvēki, bet abas devas - 16 416 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis 1,24% iedzīvotāju, bet abas - 0,89%.

NVD skaidro, ka iepriekš publiskotais vakcinēto cilvēku skaits dažu dienu laikā var mainīties, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem dati par vakcinācijas faktu "E-veselības" sistēmā tiek ievadīti vienas līdz piecu darbdienu laikā pēc vakcinācijas fakta.

LETA jau vēstīja, ka Veselības ministrija (VM) ir izplatījusi paziņojumu, kurā aicina seniorus aktīvāk izmantot pieejamās iespējas, lai reģistrētos vakcinēšanai pret Covid-19.

"Šobrīd turpinās mediķu un sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinācija, un paredzēts, ka februāra beigās pie plānotajām vakcīnu piegādēm tiktu sākta iedzīvotāju vakcinācija iedzīvotāju grupā, kuri ir vecumā no 70 gadiem un vairāk, ievērojot principu, ka vakcīnu vispirms saņem gados vecākie," uzsvērts VM paziņojumā.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas trīs vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca", taču visu šo medikamentu piegādes kavējas un ir nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu