Ar ko Latvijas potenciālajiem astronautiem būs jārēķinās, ja viņi tiks pieņemti Eiropas Kosmosa aģentūrā? (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rick Partington/shutterstock.com

Ja no Latvijas tiks izraudzīti pretendenti astronautu profesijai, tiem būs jāpiedalās sešos atlases procesos un pirmajā lidojumā viņi varētu piedalīties ne agrāk kā pēc četriem gadiem, trešdien preses konferencē par Latvijas kosmosa stratēģiju 2021.- 2027.gadam stāstīja Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidents Pauls Irbins.

Irbins atzīmēja, ka Eiropas Kosmosa aģentūra(EKA) meklē darbiniekus, lai pildītu sarežģītas misijas. Jaunajiem astronautiem ir jārēķinās, ka astronauta darbs ir ļoti smags, vidēji 12 stundu darbs dienā un personīgais laiks būs ierobežots, tāpēc svarīga ir spēcīga motivācija.

Irbins norādīja, ka EKA meklē "karjeras astronautus", kuri būs pilnas slodzes darbinieki un piedalīsies vismaz četrās līdz sešās lielās, ilgstošās misijās. Savukārt "projektu astronautiem" jārēķinās, ka viņi nebūs pilna slodzes darbinieks un piedalīsies tikai konkrētās misijās. Kopumā nepieciešami 20 šādi astronauti.

Pēc asociācijas prezidenta sacītā, galvenie kvalitātes kritēriji ir motivācija, skaidri nākotnes mērķi saistībā ar kosmosu, dalība zinātniskajās misijās, izdzīvošanas apmācībās, pilotēšana, niršana, kalnu ekspedīciju, kā arī pirmās palīdzības pieredze. Savukārt tehniskie kritēriji nosaka, ka jaunajam astronautu pretendentam nepieciešams maģistra grāds dabazinātnēs un trīs gadu pieredze, izcila veselība (pilotu 2.klases medicīnas pārbaudes), kā arī perfektas angļu valodās zināšanas.

Ņemot vērā, ka EKA cieši sadarbojas ar Krievijas kosmosa aģentūru, krievu valodas zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību, taču tas nebūs gala kritērijs, kas noteiks pretendenta atbilstību astronauta pienākumu pildīšanai.       

Viņš piebilda, ka ar astronautiem kļūt īpaši aicinātas sievietes, kā arī iespēja ir piedāvāta cilvēkiem ar invaliditāti.

Kopumā būs sešas atlases kārtas. Pirmā kārta sāksies šī gada 31.martā un ilgs līdz 28.maijam, savukārt pirmās kārtas noslēgums gaidāms jūnijā. No jūlija līdz novembrim notiks psiholoģiskā testēšana, kā arī noslēgsies otrā kārta. Irbins norādīja, ka pirmā kārta ir ļoti svarīga - tajā piesakās tūkstošiem cilvēku un daudzi no viņiem neiztur to, kvalitatīvo un tehnisko prasību dēļ. 

No 2022.gada janvāra līdz aprīlim konkursa atlases pretendenti piedalīsies praktiskā un psihometriskā testēšanā, tāpat noslēgsies atlases trešā kārta. No maija līdz jūlijam būs medicīniskā atlase un ceturtās kārtas noslēgums, no augusta līdz septembrim - individuālās intervijas ar potenciālajiem astronautiem un piektās, sestās kārtas noslēgums. 2022.gada oktobrī paziņos, kuri būs Latvijas izvēlētie astronauti Eiropai.

Jau ziņots, ka pirmo reizi neatkarīgās Latvijas laikā Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties EKA astronautu atlasē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu