"Ministrijas atbilde radīja sajūtu, ka visiem uzņēmumiem nosūtīta viena." Kā ar Covid-19 krīzi cīnās tūrisma uzņēmums Latgalē

Autobuss. Foto: sondem/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Uzņēmums "RIPO" jau teju 20 gadus nodarbojas ar pasažieru pārvadājumu autobusiem un tūrismu, taču Covid-19 pandēmijas dēļ bizness ir praktiski apturēts. Uzņēmumam tika noraidīta granta atbalsta saņemšana. Portāls "Apollo" sazinājās ar "RIPO" pārstāvi Annu Zeimuli, lai noskaidrotu situāciju.

Uzņēmuma "RIPO" pirmsākumi meklējami 1993. gadā. Tajā laikā "RIPO" nodrošināja pasažieru pārvadāšanu maršrutā Rīga - Varakļāni. Tāpat uzņēmums organizējis braucienus uz Čehiju, Poliju, Baltkrieviju, Krieviju un Baltijas valstīm.

Kopš 2000. gadu sākuma uzņēmums paplašinājis savus tūrisma maršrutus un pašlaik braucieni tiek organizēti uz gandrīz visām Eiropas valstīm.

Pandēmijas ietekme uz tūrisma uzņēmumu "RIPO"

Covid-19 pandēmijas dēļ uzņēmums "RIPO" nonācis sarežģītā situācijā. Uzņēmums pieteicās granta atbalsta saņemšanai, taču tas tika noraidīts, jo pēdējo sešu mēnešu laikā pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajos nodokļos vidēji mēnesī aprēķināts mazāk nekā 200 eiro.

"RIPO" pārstāvji Kārlis un Anna Zeimuli vērsās Ekonomikas ministrijā (EM), lai noskaidrotu, kāpēc VID atteicis atbalsta saņemšanu.

Savā vēstulē EM "RIPO" pārstāvji vaicāja, kāpēc granta atbalsta aprēķins balstās uz sešiem mēnešiem pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas - maijs, jūnijs, jūlijs, augusts, septembris, oktobris, lai gan EM noteiktajā granta atbalsta aprēķinā norādīti trīs mēneši - augusts, septembris un oktobris.

Uzņēmums skaidroja, ka samaksāt nodokļus par maiju un jūniju nav bijis iespējams, jo "RIPO" bijis liegts strādāt līdz 2020. gada 30. jūnijam. "RIPO" pārstāvji vēstulē uzsvēra, ka pilnvērtīgi savu darbību neatsāka arī jūlijā, augustā, septembrī un oktobrī.

Savā atbildē EM informēja, ka atbalsta piešķiršanā tiek ņemti vērā vairāki kritēriji, kas ir izvēlēti tā, lai nodrošinātu atbalstu tieši Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem. Tāpat ministrija pauda, ka varot būt gadījumi, kad objektīvu iemeslu dēļ uzņēmums nekvalificējas atbalstam.

Tāpat EM un Finanšu ministrija, sadarbojoties ar VID, pastāvīgi vērtējot atbalsta pieteikšanas tendences, atteikumu iemeslus, kā arī noteiktos papildus epidemioloģiskos ierobežojumus uzņēmējiem un nepieciešamības gadījumā neizslēdz iespēju pārskatīt kvalificēšanās kritērijus Minitru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 676.

Ministrija norādīja, ka uzņēmuma "RIPO" sniegtā informācija tiks ņemta vērā turpmākajā plānošanā atbalsta mehānismu pilnveidošanai.

"Ņemot vērā mainīgo epidemioloģisko situāciju un attiecīgos ierobežojumus valstī, valdība nepārtraukta darba režīmā turpina pārskatīt un aktualizēt esošos atbalsta veidus un analizē jaunus priekšlikumus, lai ekonomisko vidi saglabātu pēc iespējas funkcionējošu un veicinātu drīzu tās atveseļošanos," norādīts EM atbildes vēstulē.

"Mēs vēl ceram atgūties, jo redzam "cerību staru"..."

Sarunā ar portālu "Apollo" Anna norādīja: "Mazliet aizvainojoši ir tas, ka atbildē viņi pat nebija sadalījuši pa frakcijām katru mūsu rakstītajā vēstulē pausto sāpi.

Protams, to nebija daudz, bet atbilde radīja sajūtu, ka nosūtīta visiem uzņēmumiem viena."

"Mūsu uzņēmumam jau gandrīz gadu apgrozījums ir nulle un laikam netiekam uzskatīti par krīzes skartiem. Saprotam, ka ministrija pie visiem šiem atbalstiem strādā," pauž uzņēmuma pārstāve.

Anna teica, ka tūrisma nozarē daudzi uzņēmumi jau samierinājušies, ka vairs nespēs atgūties no pandēmijas radītajām ekonomiskajām sekām.

"Mēs vēl ceram atgūties, jo "cerību stars" vēl ir. Autobusi arī joprojām atrodas stāvlaukumā," norādīja Anna.

Viņa pauda viedokli, ka, "visticamāk, viss atgriezīsies normālā dzīvē, taču tā vairs nebūs tāda, jo tūrisma nozare būs mainījusies".

"Pasažieru pārvadājumi gan nekur nepaliks. Protams, mēs esam uzņēmums, kurš netiek pie valsts iepirkumiem, jo tur tā "sile ir ļoti šaura". To visi zina, ja tiec pie valsts iepirkuma, tad esi "zirgā"," teica uzņēmuma "RIPO" pārstāve.

"Kaut kur mazliet "uzspīd saule" un tiekam pie darbiem, taču tas nav nekas būtisks. Pagaidām lielāku darbu deva skolēni un sportisti.

Skumīgi, ka viss ievelkas, bet tūrismam lielākoties peļņas mēneši ir tieši vasarā," norādīja Anna.

Informācija par granta atbalstu

EM norāda, ka apgrozāmo līdzekļu grants tiek piešķirts Covid-19 krīzes skartiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai, lai pārvarētu Covid-19 infekcijas otro izplatīšanās vilni.

Atbalsts pieejams visu nozaru uzņēmumiem, kuriem vērojams apgrozījuma kritums vienlaicīgi divos kritērijos.

Grantu apgrozāmajiem līdzekļiem ik mēnesi var saņemt tāds uzņēmums, kuram:

1) atbalsta perioda mēnesī apgrozījums ir krities vismaz par 20 %, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī kopā,

2) un kuram atbalsta perioda attiecīgajā mēnesī ir vērojams arī apgrozījuma kritums vismaz par 30 %, salīdzinot ar apgrozījumu 2019. gada attiecīgajā mēnesī

Jaundibinātiem uzņēmumiem jeb tādiem uzņēmumiem, kas reģistrēti VID kā nodokļu maksātāji pēc 2020. gada 1. janvāra, apgrozījuma kritumam atbalsta perioda mēnesī jābūt vismaz par 20%, salīdzinot ar vidējo apgrozījumu 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī kopā jeb periodu, kad nebija noteikti Covid-2019 izplatības ierobežojošie pasākumi un tādējādi nebija ietekmes uz uzņēmuma darbību.

Atbalsta apmērs - 60 % no uzņēmuma bruto darba algas kopsummas, par kuru samaksāti darba algas nodokļi 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro mēnesī, un ne vairāk kā 800 000 eiro kopā saistītu personu grupai.

Ja uzņēmums jau saņēmis atbalstu par iepriekš noteikto atbalsta periodu (no 2020. gada 1. novembra līdz 2020. gada 31. decembrim), tas var atkārtoti pieteikties atbalstam par 2020. gada novembra vai decembra mēnesi atsevišķi un saņemt atbalstu, kas katrā atbalsta perioda mēnesī kopā ar pirms tam saņemto atbalstu nepārsniedz 800 000 eiro apmēru.

Komersanti grantam (dāvinājumam) apgrozāmajiem līdzekļiem var pieteikties katru mēnesi līdz 2021. gada 31. maijam, iesniedzot iesniegumus VID EDS vēlākais līdz 15. jūnijam. Atbalstu komersanti varēs izlietot no atbalsta piešķiršanas brīža, bet ne vēlāk kā 2021. gada 31. jūlijam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu