Kurās Latvijas pilsētās atklāti Lielbritānijas Covid-19 paveida infekcijas gadījumi? (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šonedēļ Latvijā atklātie trīs Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi konstatēti Rīgā, Rēzeknē un Dobelē, kas nozīmē, ka slimība strauji var izplatīties dažādās vietās, preses konferencē žurnālistiem stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

No visām tuvākajā laikā plānotajām vakcīnu piegādēm aptuveni 57 000 devu tiks izmantotas senioru vakcinēšanai, lai tādējādi ar potēm nodrošinātu trešdaļu šīs grupas personu. Senioru vakcināciju no nākamās nedēļas sāks arī ģimenes ārsti. Šobrīd līgumi par vakcinēšanu ir noslēgti ar 504 ģimenes ārstiem.

"Vakcinācijas birojam ir dots skaidrs uzdevums šai nedēļai. Tas ir nodrošināt, ka vidēji katru dienu mēs varam vakcinēt ap 1000 cilvēku," žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pēc viņa paustā, senioru vakcinēšana ir liels solis uz priekšu. Politiķis pateicās ģimenes ārstiem un pašvaldībām, kas nāk ar iniciatīvu un piedāvā palīdzību. Pašvaldības vakcinēšanas procesā būšot nozīmīgi partneri, un Veselības ministrija šajā jautājumā komunicējot ar Latvijas Pašvaldību savienību.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda, līdz šim ārstniecības iestādēs vakcinēti tikai daži šīs grupas seniori, bet kopumā platformā "manavakcina.lv" potei pret Covid-19 pieteikušies 13 000 senioru vecumā virs 70 gadiem, kurus jau šodien plānots informēt par iespēju saņemt poti pie kāda no esošajiem vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem. Savukārt no nākamās nedēļas vakcinācijā plānots iesaistīt arī ģimenes ārstus.

Saskaņā ar valdībā skatīto prioritāro grupu sadalījumu kopumā plānots vakcinēt 89 000 personu vecumā no 70 līdz 79 gadiem, 86 700 personu vecumā no 80 līdz 89 gadiem un vēl 12 000 personu vecumā virs 90 gadiem.

Šajā grupā ietilpst arī 166 000 personu ar hroniskām slimībām, piemēram, ļaundabīgiem audzējiem, hroniskām nieru slimībām, Dauna sindromu vai demenci, sirds asinsvadu sistēmas slimībām, smadzeņu asinsvadu slimībām vai aptaukošanos.

Tāpat šajā grupā ietilpst personas ar sirpjšūnu anēmiju, cukura diabētu, bronhiālo astmu, cistisko fibrozi, smagu arteriālo hipertensiju, aknu slimībām, plaušu fibrozi, talasēmiju, kā arī personas ar imūndeficītu stāvokli - HIV infekcijas, medikamentozās imūndepresijas vai onkoloģiskas slimību dēļ.

Trešajā prioritāri vakcinējamā grupā ietilps arī personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.

Veselības ministrija aicina visus iedzīvotājus, kas ir vecumā virs 70 gadiem un kas vēlas vakcinēties pret Covid-19, bet nav vēl pieteikušies savai vakcīnai vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, jau tagad sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Ja ģimenes ārsts ir arī vakcinācijas pakalpojumu sniedzējs, tad ģimenes ārsts veiks reģistrēšanu vakcīnai, kā arī vakcinācijas process pēc ģimenes ārsta uzaicinājuma notiks tur pat - ģimenes ārsta praksē.

Ja pēc zvana ģimenes ārstam iedzīvotājs uzzina, ka viņa ģimenes ārsts nav vakcinācijas pakalpojuma sniedzējs, tad daļa ģimenes ārstu veiks reģistrēšanu, bet nodos informāciju par pieteikumiem tālāk vakcinācijas procesa organizēšanai. Pārējie ģimenes ārsti savukārt aicinās iedzīvotājus virs 70 gadiem zvanīt uz vakcinācijas reģistrācijas bezmaksas tālruni 8989 vai, ja iespējams, reģistrēties "manavakcina.lv".

Ministrijā skaidro, ka abos iepriekš minētajos gadījumos dati tiks izmantoti tam, lai sazinātos ar iedzīvotāju un noteiktā brīdī uzaicinātu iedzīvotāju vakcinēties iespējami tuvu iedzīvotāja norādītajai teritorijai.

Ņemot vērā, ka šajā brīdī maksimāli svarīgi nodrošināt iedzīvotāju virs 70 gadiem vakcināciju, ministrija lūdz šajās un turpmākajās dienās bezmaksas tālruni 8989 izmantot tikai tiem iedzīvotājiem, kas ir vecumā virs 70 gadiem, lai iegūtu informāciju par viņu vakcinācijas vēlmi, jo tieši pa šo tālruni savai vakcīnai var pieteikties tie mērķa grupas iedzīvotāji, kuru ģimenes ārsti nav vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu