"City Bee" pēc Lietuvas klientu datu noplūdes apgalvo, ka lietotāju dati Latvijā ir drošībā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SCANPIX

Lietuvā hakeru rokās nonākusi  datu bāze ar tūkstošiem uzņēmuma "City Bee" klientu personīgo informāciju. Šī automašīnu nomas uzņēmuma meitas kompānija darbojas arī Latvijā.  "City Bee Latvija" apgalvoja, ka lietotāju dati Latvijā ir drošībā, ziņo LTV Ziņu dienests. 

Lietuvas policija pašlaik izmeklē datu noplūdi no uzņēmuma "City Bee" klientu datu bāzes, kuras rezultātā hakeriem izdevies iegūt 110 tūkstoš cilvēku personas datus. Viņu vidū arī pieci valdības locekļi un Viļņas mērs.

Nozagtos datus hakeri tā sauktajā tumšajā tīmeklī jeb "darknet" mēģina tirgot par 1000 bitkoiniem.

Lietuvas kiberdrošības eksperts Marius Pereščius. sacīja, ka šī datu noplūde nav pati lielākā.

"Bet, ja paskatāmies, kāda veida dati ir noplūduši un kādas tam var būt sekas, šī ir ļoti nopietna situācija. Tur ir arī politiķu un biznesa pārstāvju personas informācija. Cilvēki varētu ciest vēl vairāk, jo ļaunprātīgas personas var izmantot viņu datus, lai veiktu finanšu noziegumus vai – lai piesavinātos identitātes saziņā ar varas iestādēm,"  Pereščius.

Zīmola "City Bee" meitas kompānija darbojas arī Latvijā, un šeit tās pakalpojumus izmanto ap 140 tūkstošiem cilvēku.

Gan Latvijas, gan Lietuvas uzņēmumi klientu datus glabā uz viena servera. Taču, kā skaidro vietējais "City Bee", – mūsu valsts lietotāju dati esot drošībā.

Proti – Lietuvā hakeriem izdevies iegūt  datubāzes rezerves kopiju, kas neuzmanīgi izveidota 2018. gadā, kad Latvijā "City Bee" vēl pat nebija sācis darbu.

"Tie dati, kas ir noplūduši vai nozagti, ir tie, kuri reģistrējās līdz 2018. gada 22. februārim. Latvijā mēs sākām darbību 2019. gada janvārī. Līdz ar to, tie, kas reģistrējušies tikai pie mums, vispār nav ietekmēti," klāstīja "City Bee Latvija" vadītāja Egija Gailuma.

Taču uzņēmumam ir ziņas, ka cietušo vidū ir arī vairāki Latvijas iedzīvotāji, kuri pirms 2018. gada februāra izmantojuši "City Bee" pakalpojumus Lietuvā.

Hakeriem izdevies iegūt lietotāju vārdus, uzvārdus, personas kodus, e-pasta adreses, lietotājvārdus un paroles, iespējams, arī telefona numurus un autovadītāja apliecību kopijas, bet ne kredītkaršu datus.

Tādēļ piekļūt bankas kontiem nevarēs. Arī braukt ar "City Bee" mašīnām "uz parāda" caur svešu kontu neizdosies, jo uzņēmums pilnveidojis autorizēšanos lietotnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu