Vai varēs izvēlēties konkrētu vakcīnu pret Covid-19? (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs attēls
Vakcīna. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Pagaidām cilvēki, kuri saņems aicinājumu uz vakcināciju pret Covid-19, nevarēs izvēlēties, kādu vakcīnu saņemt, bet viņus informēs, kāda ir vakcīna, kuru viņiem ievadīs, atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem Latvijas Radio, skaidroja Vakcinācijas biroja komunikācijas koordinatore Ieva Stūre.

"Cilvēkam teiks tajā brīdī, kad viņš ierodas [vakcinēties]. Protams, viņš to uzzinās. Cilvēkam pirms vakcinēšanās ir paredzēta neliela konsultācija ar ārstu, kurā arī izrunāt visas viņa alerģiskās saslimšanas un potenciālās alerģiskās reakcijas. Un tad ārsts pieņem gala lēmumu, vai cilvēkam šī vakcīna ir paredzēta vai nav," skaidroja  Stūre.

"Šobrīd izvēlēties pilnīgi noteikti nevarēs. Pirmkārt, mēs ticam, ka visas vakcīnas, kas ir apstiprinātas lietošanai Latvijas teritorijā, ir vienlīdz drošas un tās ir arī pietiekami efektīvas. Tāpēc nav īsti lielas starpības, ar kuru vakcīnu cilvēks tiek vakcinēts. Otrkārt, tā kā vakcīnas ir ierobežotā daudzumā, tad izvēlēties nebūs iespējams. Vismaz pagaidām," sacīja Stūre.

"AstraZeneca" ir tikpat droša kā pārējās Latvijā apstiprinātās vakcīnas. Jautājums ir par efektivitāti. Šobrīd ir nepietiekami daudz piedalījušies iedzīvotāji pētījumā virs 65 gadu vecuma – pētījumu nav, kas apstiprinātu efektivitāti.

Tomēr Pasaules Veselības organizācija ir vēlreiz apstiprinājusi, ka "AstraZeneca" ir piemērota vakcinācijai visām vecuma grupām.

Imunologi saka, ka daudz labāk ir vakcinēt cilvēkus ar tām vakcīnām, kuras ir apstiprinātas un ir drošas, nekā nogaidīt un nevakcinēt iedzīvotājus ne ar ko, gaidot šķietami labāko vakcīnu. Daudz drošāka alternatīva ir vakcinēties ar to, kas šobrīd ir pieejama. Viņas visas ir drošas. Ir ļoti svarīgi uzsvērt, ka viņas visas ir drošas,” uzsvēra Stūre.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu