"Nepieciešams izstrādāt jaunas vakcīnas." Profesors norāda, ka Āfrikas dienvidos ir tūkstošiem Covid-19 paveida variantu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/AFI

Igaunijā ir identificēti 45 infekciju gadījumi ar Lielbritānijas Covid-19 paveidu un viena Dienvidāfrikas Covid-19 paveidu. Tartu Universitātes virusoloģijas profesors Andres Merits laikrakstam "Postimees" sacīja, ka Dienvidāfrikas paveida atklāšanai Igaunijā nevajadzētu izraisīt paniku, taču jāatceras, ka tā specifika ir plaši izplatīta jauniešu vidū.

Dienvidāfrikas Covid-19 paveids, kas tika atklāts decembrī, ir izplatījies aptuveni 40 valstīs visā pasaulē. Šis paveids ir diezgan plaši izplatīts Lielbritānijā, Austrālijā un visā Āfrikā, kā arī Eiropā.

Profesoru pārsteidz relatīvi lielais inficēto cilvēku skaits Izraēlā. Merits atzina, ka šis Covid-19 paveids ir divreiz lipīgāks nekā citi Covid-19 paveidi.

Profesors Andres Merits apgalvoja, ka Āfrikas dienvidos ir tūkstošiem Covid-19 paveida variantu. "Cik man zināms, tad tikai viens, kādreiz dēvēts pat 501.V2 un pēc tam B.1.351, satur bīstamu mutāciju kombināciju," Merits sacīja.

Dienvidāfrikas un Brazīlijas Covid-19 paveidiem ir mutāciju N501Y un E484K kombinācija.

Šis Dienvidāfrikas paveids ir pievērsis lielāku uzmanību pēc Dienvidāfrikas veselības ministra paziņojuma, ka "AstraZeneca" vakcīnai ir ierobežota aizsardzība pret šo paveidu, tādēļ tā netiks izmantota.

Profesors par Dienvidāfrikas Covid-19 paveidu sacīja: "Aplūkojot šī Dienvidāfrikas Covid-19 paveida priekšvēsturi, es neesmu pilnīgi pārliecināts, vai viss ir tik vienkārši, jo tika pārbaudīti tikai 2000 cilvēki. Tā noteikti ir problēma."

Merits gan sacīja, ka vislielākos draudus redz nevis no Dienvidāfrikas, bet no Brazīlijas Covid-19 paveida. Viņš norāda: "Nepieciešams izstrādāt jaunas vakcīnas, kurās antigēns satur mutācijas, kas atbilst Dienvidāfrikas Covid-19 paveidam."

"Jo ātrāk mēs tiksim vakcinēti ar modernām vakcīnām, jo ātrāk samazināsies vīrusa izplatība un mazāk būs jaunu mutāciju," sacīja profesors.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu