Šogad Latvijā nav konstatēts neviens laboratoriski apstiprināts gripas gadījums (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: fizkes/shutterstock.com

Februāris katru gadu ir laiks, kad gripa piedzīvo savu "pīķi". Šogad Latvijā nav konstatēts neviens laboratoriski apstiprināts gripas gadījums, noskaidroja LTV raidījums "4. studija".

Nesenā pagātnē katru rudeni mediķi visus aicināja vakcinēties pret gripu. Lai arī gripa ir nejauka infekcijas slimība, ko pārslimot nebūt nav viegli un kas mēdz izraisīt komplikācijas, no kurām pacienti pat mirst, līdz pagājušā gada rudenim vakcinēties lielākā sabiedrības daļa nesteidzās.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Raina Ņikiforova atklāja, ka šajā sezonā nav neviena laboratoriski apstiprināta gripas gadījuma.

"Gripas aktivitāte šajā sezonā šādi izskatās ne tikai Latvijā. Piemēram, Eiropā uzraudzības tīkla ietvaros izmeklēti vairāk nekā 1000 paraugu, un tikai 0,3% paraugu noteikti gripas vīrusi," stāstīja epidemioloģe.

Taču Slimību profilakses un kontroles centrā ir saņemtas ziņas no ģimenes ārstiem, ka pacientu slimības pazīmes tomēr atsevišķos gadījumos norāda – iespējams, pacientam ir gripa.

Galvenais ir pacienta pašsajūta un drošība par to, ka viņš nav inficējies ar bīstamāko slimību – Covid-19.

Rīgas Stradiņa universitātes profesore, infektoloģe Angelika Krūmiņa atzina, ka arī citu elpceļu infekciju un to ierosinātāju šogad ir mazāk.

"Pēc statistikas datiem – gan enterovīrusi, gan rinovīrusi  nemaz nav tik bieži un tik ļoti aktivizējušies, kā tas ir citos gados," stāstīja Krūmiņa.

Rudenī, veicot eksperimentu un meklējot aptiekās gripas vakcīnas, raidījums "4. studija" pārliecinājās, ka, pretēji citiem gadiem, gripas vakcīna bija kļuvusi par deficīta preci. Visi tie, kuri rudenī ir vakcinējušies pret gripu, var droši uzsist sev uz pleca, jo izdarījuši labu darbu, kas gripas uzvaras gājienu pagaidām ir apturējis.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu