Baidens izpildījis svarīgu solījumu, ar ko nāca klajā pirmajā prezidentūras dienā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džo Baidens.
Džo Baidens. Foto: AFP / Scanpix

ASV piektdien oficiāli atgriezušās Parīzes klimata nolīgumā, prezidenta Džo Baidena administrācijai solot cīņu ar klimata pārmaiņām padarīt par vienu no augstākajām prioritātēm.

Tieši mēnesi pēc tam, kad Baidens stājās amatā un uzreiz spēra soļus, lai no jauna pievienotos paktam, pasaules lielākā tautsaimniecība un otra lielākā oglekļa dioksīda emisiju radītāja oficiāli atgriezusies 2015.gada paktā, kura mērķis ir cīnīties ar planētas bīstami kāpjošo temperatūru.

ASV atgriešanās paktā nozīmē, ka nolīgumā, ko Baidena priekšgājējs Donalds Tramps pameta, atkal ir teju visas pasaules valstis.

Fosilā kurināmā industrijas draugs Tramps apgalvoja, ka Parīzes klimata nolīgums ir netaisnīgs pret ASV.

"Klimata izmaiņas un zinātnes diplomātija nekad vairs nebūs mūsu ārpolitikas diskusiju papildpunkti," paziņojumā sveicot ASV atgriešanos Parīzes paktā, norādīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Reaģēšana uz reālajiem draudiem, ko rada klimata pārmaiņas, un mūsu zinātnieku uzklausīšana atkal ir mūsu pašmāju un ārpolitikas prioritāšu centrā. Tas ir vitāli mūsu diskusijās par nacionālo drošību, migrāciju, starptautiskajiem centieniem veselības jomā, mūsu ekonomiskajā diplomātijā un tirdzniecības sarunās."

Cildinot Parīzes nolīgumu, par kuru sarunās vienošanos panāca bijušā prezidenta Baraka Obamas administrācija, Blinkens norādīja, ka tālākā klimata diplomātija būs izšķiroši svarīga.

Baidens plāno klimata samitu 22.aprīlī, kas sakritīs ar Zemes dienu, savukārt bijušais ASV valsts sekretārs un pašreizējais Savienoto Valstu sūtnis klimata jautājumos Džons Kerijs aicinājis pasauli novembrī Glāzgovā gaidāmajās ANO klimata sarunās nospraust augstākus mērķus.

Baidens solījis panākt, ka ASV elektroenerģijas sektors līdz 2035.gadam sāk strādāt bez piesārņojuma, kā arī līdz 2050.gadam izveidot nulles emisijas līmeņa ekonomiku.

Portāls "Apollo" jau informēja, ka Džo Baidens novembrī paziņoja, ka savā pirmajā dienā prezidenta amatā ASV atkal pievienosies ANO Parīzes klimata nolīgumam.

"Šodien Trampa administrācija oficiāli izstājās no Parīzes klimata nolīguma. Un tieši 77 dienu laikā Baidena administrācija atkal tam pievienosies," novembra sākumā tviterī pavēstīja Baidens.

Amerikas Savienotās Valstis trešdien oficiāli izstājās no ANO Parīzes klimata vienošanās.

Šī vienošanās paredz samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus, lai globālā temperatūra nepaaugstinātos vairāk par diviem grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar  periodu pirms industriālā laikmeta.

ASV prezidents Donalds Tramps par izstāšanos no Parīzes klimata vienošanās paziņoja jau 2017.gadā, norādot, ka tā prasa ASV uzņēmumiem un valdībai netaisnu vides standartu ievērošanu un apdraud Savienoto Valstu ekonomiku.

Pērnā gada novembrī ASV oficiāli informēja ANO par savu lēmumu, taču atbilstoši procedūrai izstāšanās stājusies spēkā pēc gada.

Parīzes klimata vienošanās jeb Parīzes nolīgums tika sagatavots 2015. gada 12. decembrī Parīzē, 21. klimata pārmaiņu konferencē, bet parakstīts 2016. gada 22. aprīlī. Tolaik ASV prezidents bija Baraks Obama.

ASV, kas ir pasaulē lielāka ekonomika un otra lielākā siltumnīcefekta gāzu izmešu radītāja aiz Ķīnas, ir pirmā valsts, kas izstājusies no Parīzes klimata vienošanās.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu