Raidījums: Turpmāk vairs nevarēs apiet rindu vakcīnai pret Covid-19 (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rido/shutterstock.com

Turpmāk vairs nebūs iespējams apiet rindas kārtību un ātrāk saņemt vakcīnu pret Covid-19. Vakcinācijas projekta birojs informē, ka līdz šim tāda iespēja tika piedāvāta, lai neietu zudumā flakonu atlikušās devas, ziņo "TV3 Ziņas".

Vakcinēšanu pansionātos plānots noslēgt divu, trīs nedēļu laikā. Vienlaikus jau šajā svētdienā pakāpeniski sāks potēt nākošo prioritāro grupu – personas vecumā virs 70 gadiem, kas centralizēti paši pieteicās vai tika pieteikti rindā vietnē manavakcīna.lv vai zvanot uz 8989. Šorīt pirmajiem 1700 senioru nosūtīti uzaicinājumi ierasties uz potēšanu kādā no trim klīnisko universitāšu slimnīcām, pirms tam vienojoties par konkrētu laiku.

"Cilvēki ļoti aktīvi zvanīja, un zvanu gaidīšanas laiks bija aptuveni 15 minūtes. Redzot to lielo interesi pierakstīties, mēs pieslēdzām papildu cilvēkus zvanu centrā, un mums izdevās zvanu gaidīšanas laiku samazināt līdz trīs minūtēm. Mēs pierakstām cilvēkus uz rītdienu un nākošo nedēļu," norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte.

Tie, kuri no nākamās nedēļas saņems uzaicinājumus ierasties potēties, nebūs piesaistīti kādai no trim slimnīcām, bet gan atbilstoši dzīvesvietas tuvumam līdz kādām no vakcinācijas kabinetiem vai pie sava ģimenes ārsta.

"Aicinām pārējos seniorus, kas nav saņēmuši nekādu ziņu vai uzaicinājumu, nesatraukties. Noteikti nevajadzētu slimnīcām tagad zvanīt. Šīs slimnīcas ir saņēmušas noteiktu skaitu senioru, kas viņām ir jāvakcinē. Visi pārējie nedēļas vidū turpinās saņemt uzaicinājumus," 

norāda Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda.

Raidījums, atsaucoties uz Vakcinācijas projekta biroja informāciju, informē, ka no Latvijā esošajiem 187 000 senioru vecumā virs 70, vakcīnai pieteikušies 13 000. Potēšanas ilgumu šajā prioritārajā grupā ietekmēs vakcīnu ražotāju piegādes. Daudzus tūkstošus devu plānots saņem jaunnedēļ un arī martā. Kad beigs potēt grupu 70+, kārta pienāks 60 līdz 70 gadu vecām personām. Lielu sašutumu sabiedrībā izpelnījusies ziņa, ka 95 cilvēkiem ir izdevies apiet valstī noteikto gaidīšanas rindu, un viņi pie potes tikuši.

"Mēs kā Vakcinācijas projekta birojs atbildām par to, un arī uzsveram slimnīcām, ka šobrīd tām ir iedoti noteikti seniori, kuri pēc pieteikuma manavakcina.lv vai 8989 ir pieteikušies, lai mēs beigtu to ārpus kārtas kaut kādu individuāli izvēlētu cilvēku vakcināciju. Mums tiešām ir mūsu atbildība pret iedzīvotājiem!" Strazda.

Tas, ka līdz šim daži tikuši bez rindas, daļēji skaidrojams ar pāri palikušajām devām pēc mediķu vakcinēšanas. Lai vakcīnas neizmestu, tās ļāva izmantot cilvēkiem ārpus kārtas.

"Šonedēļ Ministru kabinetā tika apstiprināts regulējums, kādā veidā šīs vakcīnu pēdējās devas ir izmantojamas un arī būs papildinājums tam, ja arī kāds no neprioritārās grupas tiek vakcinēts ar šo pēdējo devu, ir jābūt konkrēti – kas tā ir par personu un kāpēc tā tika darīt vai tiešām nebija iespējams atrast kādu no prioritārās grupas," skaidro Strazda.

Plašāku informāciju skaties "TV3 Ziņas" sižetā:

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu