Vai pēc vakcīnas saņemšanas var "pārnēsāt" Covid-19? (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: nnaevlanova.ru/shutterstock.com

Līdz šim nav konkrētu pierādījumu par to, vai kāda no pašreizējām Covid-19 vakcīnām varētu pilnībā apturēt cilvēkus no inficēšanās, ziņo raidsabiedrība BBC. 

Kā ziņo raidsabiedrības BBC pētījums, lielākā daļa vakcīnu pilnībā neaizsargā pret infekciju, pat ja tā var novērst simptomus.

Rezultātā vakcinētie cilvēki neapzināti var pārnēsāt un izplatīt vīrusa patogēnus.

Ir divi galvenie imunitātes veidi, kurus var sasniegt ar vakcīnu palīdzību. Viens no tiem ir tā sauktā "efektīvā imunitāte", kas var novērst patogēnu no nopietnas slimības izpausmes, taču nevar atturēt to no iekļūšanas organismā.

Otrs veids ir "imunitātes sterilizēšana", kas var pilnībā ietekmēt infekciju un pat novērst asimptomātiskus gadījumus.

Kā piemēru var minēt meningītu. Meningītam ir pieejamas daudzas vakcīnas desmitiem dažādiem paveidiem. Trīs no radītajām vakcīnām var novērst 85-90% slimību gadījumu, tomēr ir pierādīts, cilvēki joprojām "pārnēsā" slimības baktērijas arī pēc vakcīnas saņemšanas.

Baktērijas var būt degunā vai mutes dobumā, no kurienes tās spēj inficēt citus cilvēkus.

Pētījumā, kurā piedalījās studenti no Apvienotās Karalistes, tika pierādīts, ka vakcīna neietekmēja to cilvēku īpatsvaru, kuri pēc četrām nedēļām pārnēsā patogēnu.

Līdz šim pieejamās Covid-19 vakcīnas nav vērtētas pēc to spējas novērst pārnešanu. Tā vietā Covid-19 vakcīnu efektivitāti novērtē pēc tā, vai tās var novērst simptomu rašanos.

Zinātnieki ir atzinuši, ka antivielas, kas cilvēkiem attīstās pēc Covid-19 infekcijas, ne vienmēr novērš to atkārtotu infekciju.

Lielbritānijas veselības aprūpes pētījumā atklājās, ka 17% cilvēku, kuriem pētījuma sākumā bija Covid-19 antivielas, inficējās ar Covid-19 arī otro reizi. 

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu