Daļa ģimenes ārstu lems par vakcinācijas pret Covid-19 sākšanu jaunnedēļ (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Daži ģimenes ārsti vēl lemj par pievienošanos vakcinēšanai pret Covid-19 no nākamās nedēļas, jo sākotnēji bija plānots, ka ģimenes ārsti iedzīvotāju vakcināciju sāks 1.martā, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa minēja, ka pēc vakcinācijas plāna ģimenes ārstiem iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19 bija jāsāk 1.martā, bet pagājušās nedēļas sākumā Vakcinācijas projekta birojs piedāvāja, ka ārsti to varētu sākt 22.februārī, ņemot vērā, ka ir pieejamas vakcīnas.

Veide minēja, ka "nelielā steigā" ģimenes ārstiem nācās pārorganizēt darbu, lai sāktu vakcināciju ar gaidāmo nedēļu.

Tāpat viņa uzsvēra, ka ārstiem bija jānoskaidro vairāki jautājumi, piemēram, kādā veidā tiks veidoti vakcinējamo saraksti, jo daļa pacientu reģistrējās uz vakcīnu pie ģimenes ārstiem, daļa - zvanot pa tālruni 8989, bet vēl daļa - interneta vietnē "manavakcina.lv". Ģimenes ārsti vēlējušies noskaidrot, kā šos sarakstus savienot.

Vienlaikus sākotnēji bijis neskaidrs, kā vakcīnas pasūtīt, taču Veide atzīmēja, ka sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), Veselības ministriju un Vakcinācijas projekta biroju interesējošie jautājumi tika ļoti operatīvi atrisināti.

Ģimenes ārste norādīja, ka asociācija ir apkopojusi visus biedru jautājumus, kas bija saistīti ar prakses organizāciju vakcinācijai, un atbildes ir nosūtītas tās biedriem. Arī NVD ir ģimenes ārstiem nosūtījis atbildes uz jautājumiem, kas saistās ar vakcināciju, līgumu slēgšanu un finansēm, tāpat arī Vakcinācijas projekta birojs ir izsūtījis būtisko informāciju ārstiem.

"Pēc būtības biedriem šī informācija ir nosūtīta. Šobrīd dakteriem jāizlemj," teica Veida, vienlaikus piebilstot, ka tie, kas ir gatavi vakcinēt, ir noslēguši līgumus, taču daži ģimenes ārsti vēl domā, kā pārorganizēt darbu. Asociācijas prezidente atzīmēja, ka ģimenes ārstiem ir arī ikdienas darbs, un pacientu vakcinācija pret Covid-19 ir papildu slodze.

"Mums tāpat jāveic Covid-19 pacientu aprūpe, kontaktpersonu aprūpe, ikdienas bērnu un hronisko pacientu aprūpe. Tagad jāatrod vēl laiks pacientu vakcinācijai," skaidroja Veide.

Vaicāta, vai asociācijai ir zināms, cik ģimenes ārstu paši jau ir savakcinēti pret Covid-19, Veide atbildēja, ka asociācijā neietilpst visi Latvijas ģimenes ārsti, kā arī to, ka šie dati ir pieejami NVD. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija neapkopo datus par sapotētajiem biedriem, uzticot to dienestam, rezumēja Veide.

Kā ziņots, tīmeklī, sekojot saitei "ej.uz/vakc-karte", ir pieejama karte, kurā iespējams atrast ģimenes ārstu prakses, kurās vakcinēs pret Covid-19. Kartē norādīta 571 ārstniecības iestāde, to adreses, darba laiki un tālruņa numuri, pa kuriem var pieteikties vakcīnas saņemšanai.

Vakcinācijas projekta birojā atgādināja, ka personām, tai skaitā senioriem, kuri vakcinācijai pret Covid-19 jau pieteikušies pa tālruni 8989 vai interneta vietnē "manavakcina.lv", nav atkārtoti jāpiesakās potei pie sava ģimenes ārsta vai citviet.

LETA jau ziņoja, ka vairums ģimenes ārstu vakcināciju pret Covid-19 savās praksēs varētu sākt nākamās nedēļas trešdienā, 24.februārī, vai ceturtdienā, 25.februārī, iepriekš pastāstīja Veide.

Viņa informēja, ka nolūkā apzināt ģimenes ārstu gatavību vakcinēt pret Covid-19 tika veikta aptauja, kurā ģimenes ārsti, izvērtējot savus resursus un noslodzi, varēja pieteikties potēšanai.

Saskaņā ar Vakcinācijas projekta biroja pausto, vakcinēšanai pieteikušies vairāk nekā 500 ģimenes ārsti, savukārt Veide iepriekš skaidroja, ka šis skaitlis konstanti mainās - ir ne tikai tādi ģimenes ārsti, kuri piesakās veikt vakcināciju, bet arī tādi, kuri tomēr pārdomā un atsakās to darīt.

Pēc ģimenes ārstes iepriekš paustā, tas noticis tāpēc, ka atsevišķos gadījumos ģimenes ārsti sapratuši, ka nespēs nodrošināt izvirzītās prasības vakcinācijas veikšanai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu