Aizdomīgs Ķīnas kravu skeneru ražotājs ar iekārtām aprīkojis VID uzraudzītos muitas posteņus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: lentamart/shutterstock.com

Lietuvas valdība šonedēļ aizliedza trīs mūsu kaimiņvalsts lidostām sadarboties ar Ķīnas kompāniju, kas uzstāda skenerus un dažādas drošības sistēmas, ziņo raidījums "Nekā Personīga".

Noskaidrojām, ka klusu ķīniešu piedāvājumu īsi pirms gadu mijas noraidīja arī Lidosta Rīgā. Savukārt Valsts ieņēmumu dienests ar konkrētās Ķīnas firmas iekārtām aprīkojis praktiski visus Latvijas - Krievijas robežpunktus un turpina iepirkt kompānijas pakalpojumus. 

"Nuctech" ir Ķīnas valstij piederošs drošības pārbaudes produktu uzņēmums, kas izveidots 1997. gadā kā Tsinghua universitātes izpētes centrs. Uzņēmumu līdz 2008. gadam vadīja bijušā Ķīnas Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra Hu Džintao dēls.

Uzņēmuma mātes-kompāniju (Tsinghua Tongfang) kontrolē Ķīnas Nacionālā kodol-enerģijas korporācija - valsts uzņēmums, kas pārvalda civilās un militārās kodoldegvielas attīstības programmu Ķīnā. Saites ar Ķīnas komunistisko partiju ir radījušas citu valstu bažas par tās patiesajiem nodomiem.

"THE WALL STREET JOURNAL" pagājušā gada vasarā, atsaucoties uz vārdā neminētiem ASV slepeno dienestu un valdības struktūru darbiniekiem, minēja, ka lielākā Ķīnas drošības pārbaužu aprīkojuma ražotāja paplašinātā klātbūtne Eiropā ir drauds Rietumu drošībai un uzņēmumiem.

Līdzīgus mudinājumus atturēties no sadarbības ASV izplatīja par Ķīnas interneta milzi "Huawei". ASV mediji vēstīja, ka "Nuctech", izmantojot negodīgas cenu dempingu metodes, aizvien lielāku kontroli iegūst visā Eiropā.

Tā pārņem kravas, bagāžas un pasažieru pārbaudes sistēmas ostās, robežas šķērsošanas punktos un lidostās. "Nuctech" būtisku ietekmi esot ieguvis 12 Eiropas valstīs. Drošības eksperti izsaka aizdomas, ka zemo cenu stratēģija liek domāt - "Nuctech" darbojas nevis uz komerciāliem pamatiem, bet cenšas nodrošināt kontroli pār stratēģisko infrastruktūru.

Aviācijā un lidostu darba uzraudzībā Eiropā ir pieņemtas stingrākas normas, kas liek nomainīt visus skenerus, kas pārbauda pasažierus un viņu bagāžas. Tāpēc šobrīd lidostas vairākās valstīs sludina iepirkumus jauno iekārtu iegādei. 

Kā šonedēļ ziņoja Lietuvas mediji, tur vispirms īpašā komisijā, kas pārbauda no nacionālās drošības viedokļa svarīgus darījumus un tad ārkārtas sasauktā Valdības sēdē nospriests, ka Viļņas, Kauņas un Palangas lidostām aizliegts slēgt iepirkumus ar Ķīnas kompāniju, jo tas neatbilst nacionālās drošības interesēm.

ASV vēstniecība Lietuvā par šo soli esot bijusi priecīga. 

Līdzīgs iepirkums noticis Tallinas lidostā Igaunijā. Arī tur drošības dienests ieteicis rīkoties līdzīgi. Bet Ķīnas "Nuctech" aizliegumu apstrīdējusi tiesā un uzvarējusi. 

Aizvadītā gada nogalē arī lidosta Rīga sāka meklēt jaunu sprākstvielu atklāšanas iekārtu piegādātājus. Atsaucās piecas firmas, kuras Lidosta lūdza izvērtēt Valsts drošības dienestam. VDD par "Nuctech" sniegusi negatīvu atzinumu. Firma no tālākas dalības izslēgta.

"Nuctech" par lidostas atteikumu rakstījis sūdzību Iepirkumu uzraudzības dienestam, bet tas nav palīdzējis. IUB pamatojoties uz Valsts drošības dienesta atzinumu administratīvo lietu izbeidza.

Lidostas lēmumu līdzīgi kā Igaunijā Nuctech var vēl pārsūdzēt tiesā. Ķīnas kompānija Latvijā iepirkumos startē kopā ar vietējo firmu "ARMGATE".

Tās pārstāvji apgalvo, ka risku Valsts drošībai viņu kompanjonu darbībā neesot nekādu. Iekārtas tiekot ražotas Ķīnas komopānijas meitas firmas rūpnīcā Polijā, kas apgādājot visu Eiropu. 

"ARMGATE" ar Ķīnas kompāniju "Nuctech" sadarbojas vairākus gadus. Interneta mājas lapā teikts - 2015.gadā piegādātas Nuctech bagāžas, pasta sūtījumu un drošības kontroles rentgena iekārtas.

Sešas, ko izmanto muita, uzstādītas Rīgas lidostas terminālā, un arī Latvijas pasta sūtījumu cehā, kā arī Ventspils ostas un Liepājas muitas kontroles punktos. Astoņas dršības kontroles rentgeniekārtas izvietotas Ieslodzījumu vietu pārvaldes ēkās. Bet būtiskākais ir Ķīnas "Nuctech" un Latvijas partneru darījumu skaits ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Pēdējo 8 gadu laikā uzstādītas iekārtas uz praktiski visiem Latvijas - Krievijas robežas muitas punktiem - dzelzceļa rentgena iekārtas Zilupē un Grebņevā kā arī punktos "Indra" un "Kārsava", kravu skeneri Silenē un Pāterniekos. Kopā par iekārtu uzstādīšanu, apkalpošanu un remontu VID samaksājis vairāk kā 18 miljonus eiro (18 843 445 EUR).

Vēl pēc Valsts nekustamo īpašumu pasūtījuma par 5 miljoniem eiro veikta kravu kontroles rentgena iekārtas laukuma izbūve un iekārtu uzstādīšana punktos "Vientuļi" un "Terehova". 

Vēl pagājušajā gadā VID divos iepirkumos no Ķīnas firmas 15. maijā un 27. novembrī kopā par 3 miljoniem eiro iegādājās iekārtu apkalpošanas pakalpojumus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu