"Par vārda brīvību!" Spānijā grafiti mākslinieki protestē par repera atbrīvošanu no cietuma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pol Sole/shutterstock.com

Deviņu mēnešu sods, kas piespriests Spānijas reperim Pablo Haselam, ir izraisījis diskusijas par vārda brīvību Spānijā un demonstrācijas, kas nonākušas līdz vardarbībai, ziņo portāls "Reuters".

Grafiti mākslinieku mierīgā demonstrācija bija kontrasts ar notikušajām vardarbīgajām sadursmēm starp protestētājiem un policiju.

Mākslinieki aicināja apkarot terorismu un esošos likumus, kuri, pēc viņu domām, negodīgi ierobežo cilvēku tiesības demonstrēt savu nostāju un viedokli.

"Mēs protestējam jau daudzus gadus un lūdzam veikt šīs izmaiņas likumos," sacīja mākslinieks Roks Blekts.

Sestdien visās Katalonijas pilsētās tika arestēti 38 cilvēki.

"Šie grafiti parāda to, ko domā sabiedrība – par vārda brīvību," sacīja bankas darbinieks Tonijs Marins.

Spānijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka atcels cietumsodus par pārkāpumiem, kas saistīti ar vārda brīvības gadījumiem.

Pagājušajā nedēļā Spānija solīja samazināt sodus par tādiem noziegumiem kā terorisma cildināšana, naida runa, apvainojumi kronim un reliģisku jūtu aizskaršana, ja tas noticis māksliniecisku, kulturālu vai intelektuālu aktivitāšu kontekstā.

Jau ziņots iepriekš, ka šonedēļ reperis tika notiesāts apsūdzībās par terorisma cildināšanu, apmelošanu, kā arī par neslavas celšanu valsts institūcijām.

Spānijas policija otrdien iegāja Leridas universitātē un Haselu aizturēja. Vēlāk tajā pašā dienā vairākās Katalonijas pilsētās izcēlās protesti.

Barselonā aptuveni 1700 cilvēku sapulcējās centrālajā laukumā. Bariņš protestētāju aizdedzināja atkritumu konteinerus un apmētāja policistus ar akmeņiem un citiem priekšmetiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu