Reģionālie un mazie tirgotāji pieprasa glābt nozares uzņēmumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts vadītājiem ir jāiedziļinās nozares situācijā un steidzami jārīkojas, lai glābtu nozares uzņēmumus, īpašu uzmanību pievēršot reģionālajiem un mazajiem tirgotājiem, pārliecināti Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA).

LTA aicina nekavējoties lemt par visu tirdzniecības vietu atvēršanu, pilnībā atsakoties no preču sarakstiem. "Mūsuprāt, ir laiks iedziļināties nozares situācijā un steidzami rīkoties, lai glābtu nozares uzņēmumus," pauda organizācijā.

LTA uzsvēra, ka kopējais nozares devums tautsaimniecībā un nodokļu ieņēmumos veido 37% budžeta, uz 2021.gada 1.janvāri nozarē vēl darbojās 34 209 uzņēmumi.

"Nepārdomātie un nesabalansētie, pārlieki drastiskie lēmumi noveda pie būtiska apgrozījuma krituma. Tāpat Konkurences padome norāda, ka šādi ierobežojumi novedīs pie mazo un vidējo uzņēmumu maksātnespējas un būtiski apdraud uzņēmumu attīstības iespējas Latvijā pretstatā starptautiskiem tirgotājiem, kuriem ir pietiekoši resursi ierobežojumu radīto zaudējumu akumulēšanai," akcentēja LTA, atgādinot, ka tirdzniecības nozares darbība klātienē apturēta no 2020.gada 19.decembra, savukārt no 8.februāra atļauta jebkuru nepārtikas preču tirdzniecība pārtikas veikalos.

LTA pārliecināta, ka šādu lēmumu rezultātā nozarē ir izkropļota konkurence. Tāpat neloģisks un ar argumentiem nepamatots ir administratīvs slogs, kā arī izveidota nesabalansēta atbalsta sistēma - ir labi dīkstāves pabalsti strādājošiem, nepietiekošs un novēlots atbalsts uzņēmējam telpu uzturēšanas izmaksu segšanai, preču krājumu nomaiņai, attālinātās tirdzniecības tehniskai attīstībai.

Vienlaikus LTA ieskatā ir sagrauta tirdzniecības infrastruktūra, kā arī noticis vietējo ražotāju preču īpatsvara kritums pārdošanā.

LTA vairākkārt iesniegusi valdībā priekšlikumus pakāpeniskai nepārtikas preču tirdzniecības atvēršanai, saglabājot tirdzniecības ierobežojumus laikā un nosakot tirdzniecības platību vienam apmeklētājam proporcionāli Eiropas savienības dalībvalstu praksei.

"Diemžēl nozares priekšlikumi netika un netiek pārrunāti ar tirdzniecības nozares profesionālām organizācijām, atbildes uz priekšlikumiem tiek sniegtas novēloti, turklāt ne pēc būtības," teikts LTA paziņojumā.

Kā ziņots, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Par cilvēcīgu Latviju, KPV LV) otrdien, 23.februārī, Ministra kabineta un Krīzes vadības kopsēdē rosinās paplašināt pašreiz noteikto pāreju tirdzniecības vietu atvēršanai, piedāvājot drošas tirdzniecības modeli attiecināt uz visām tirdzniecības vietām un pilnībā atteikties no preču sarakstiem.

Vitenbergs atzīmēja, ka ir pagājušas divas nedēļas, kopš atsevišķos veikalos ļauts atteikties no preču sarakstiem, lentēm un ierobežojošām barjerām, vienlaikus tirdzniecības vietām nosakot papildu drošības prasības un pastiprinot to kontroli.

Vitenberga ieskatā, ļaujot strādāt visām tirdzniecības vietām, tiks panākta labāka klientu plūsmas sadalīšana un distancēšanās normu ievērošana, kā arī tas mazinās reģionālo nevienlīdzību un konkurences priekšrocības atsevišķiem komersantiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu