Igaunijā vecāki piecus gadus nedēļas nogalēs tumšā telpā ieslēgtus tur divus nepilngadīgus bērnus (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Igaunijā aizvadītajā nedēļā Viru apriņķa tiesa, pamatojoties uz oportūnismu, izbeidza krimināllietu pret Viru apriņķī dzīvojošo vīrieti un sievieti, kuri piecus gadus nedēļas nogalēs turēja tumšā telpā ieslēgtus divus nepilngadīgus bērnus, raksta laikraksts "Postimees". 

Patēvs kopā ar māti, sākot ar 2015. gada jūliju, turpmāko piecu gadu laikā piespieda bērnus pavadīt tumsā vairākas dienas pēc kārtas. Bērnu murgs beidzās pagājušā gada 2. jūlijā, kad ģimenes dzīvoklī ieradās ierēdņi, lai pārbaudītu baumas par vardarbību pret bērniem.

Izrādījās, ka kopā dzīvojošais vīrietis un sieviete jau vairākus gadus piespieduši bērnus, kuri brīvdienās pārnāca mājās no internāta, lielāko daļu laika pavadīt šaurā telpā, kura durvis bija aizslēgtas no ārpuses ar āķi. Telpa bija izveidota izveidota divistabu dzīvoklī. 

Bērni tumšo istabu bez logiem un apgaismojuma drīkstēja atstāt tikai ēdienreižu laikā vai gadījumos, kad jaunākā meita aicināja viņus spēlēties. Bija situācijas, kad bloķēto durvju dēļ bērni nevarēja pat aiziet uz tualeti un viņiem nācās kārtot dabiskās vajadzības blakus gultām. Kaut arī bērni raudāja un lūdza viņus atbrīvot, vecāki to nedarīja. 

2017. gadā vienā gadījumā lieta pārauga pat fiziskā vardarbībā, kad patēvu nokaitināja tumšajā telpā ieslodzīto bērnu kliegšana un raudāšana, un viņš ar jostu sasita bērnus, lai viņus apklusinātu.

Parasti bērni piektdienas vakaros pēc atgriešanā mājās no internāta tika sūtīti uz tumšo, šauro istabu. Viņi no turienes tika izlaisti tikai svētdien, kad bija pienācis laiks atgriezties skolā.

Patēvs ar mātes klusu apstiprinājumu ieslēdza bērnus istabā

Tumšo istabu dzīvoklī uzcēla patēvs un bērni tajā bija ieslēgti pēc viņa iniciatīvas, liecina izmeklēšanas rezultāti. Bērnu māte viņus neslēdza mazajā istabā, taču arī neko nedarīja, lai traucētu partnerim vai atbrīvotu bērnus no istabas. 

2020. gada 8. jūlijā Viru rajona prokuratūra sāka krimināllietu saskaņā ar Kriminākodeksa pantu, kas attiecas uz nepilngadīgo nelikumīgu ieslodzīšanu. Par to likums kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no viena līdz pieciem gadiem. Prokuratūra tur aizdomās patēvu arī par fizisku vardabību, jo viņš sita bērnu ar siksnu.

Pirmstiesas izmeklēšanas sākumā vecāki noliedza savu vainu, taču turpinot šķetināt lietu tika atklāts, ka vecāki apzinājās, ko izdarījuši un norādīja, ka nožēlo pastrādāto.

Šī gada 16. februārī tiesu darbi šajā lietā tika izbeigti. 

Tiesas lēmums

Tiesnesis konstatēja, ka vīrietis un sieviete, kas tika turēti aizdomās par nozieguma pastrādāšanu, iepriekš nav nonākuši policijas redzeslokā un cietsirdība pret bērniem bija saistīta ar vecāku nespēju redzēt bērnu vajadzības un intereses.

Abi vecāki kopš tiesas procesu sākuma piedalījās bērnu vardarbības un audzināšanas programmā, kā arī apmeklēja ģimeņu konstultantu.

Audžutēvam tika pavēlēts izvākties no dzīvokļa un līdz šī gada augustam viņam ir liegta iespēja bērnus satikt. Bērnu tiesību aizsardzības dienests apstiprinājis, ka patēvs šos norādījumus arī pildot.

Cietsirdīgā izturēšanās pret bērniem nav radījusi viņiem nopietnas veselības traumas, tāpēc krimināllieta tika izbeigta.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu