Pēc skandāla ap Didrihsones izteikumiem vairākas sievietes izveidojušas kustību "Par Latviju bez mobinga" (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elīna Didrihsone
Elīna Didrihsone Foto: instagram/didrihsoonee

Apvienojoties vairāku jomu pārstāvēm un reaģējot uz pēdējā laika notikumiem globālajā tīmeklī, kur plašu viedokļu apmaiņu izraisījis influenceres Elīnas Didrihsones uzskatos balstītais viedoklis, Latvijā radītā jauna atbalsta kustība - “Par Latviju bez mobinga”.

"Modernais ostrakisms, kas pēdējā laikā tiek saukts par "atcelšanas kultūru" (cancel culture), publiska vēršanās pret vienu cilvēku, nodrošinot viņam pēc iespējas vairāk negatīvu reakciju no dažādām pusēm ar mērķi salauzt un sodīt par kādu rīcību vai izteikto vārdu, interneta vidē ir kļuvis par instrumentu, ko nereti izmanto tie, kas sevi mēdz dēvēt par liberāļiem. Šādu attieksmi pret jebkuru cilvēku kustības “Par Latviju bez mobinga” pārstāves uzskata par nepieņemamu mūsdienu sabiedrībā un aicina populāras personas atturēties no kārdinājuma “pievienot savu māla lausku” pret vienu cilvēku," teikts jaunizveidotās kustības paziņojumā.

Kustība radusies pēc tam, kad Elīnas Didrihsones izteikumi homoseksualitātes jautājumā, kas balstīti reliģiskās dogmās, sacēla pamatīgu vētru sociālajos tīklos. "Šī tēma priekš manis ir kategoriski nepieņemama. Es viņu nesaprotu, es viņu nekad nesapratīšu, un es viņu nekad neatbalstīšu. Esmu kategoriski pret - tā Dievs nav radījis mūs. Sievietei ir jābūt ar vīrieti un vīrietim - ar sievieti," viedokli pauda Didrihsone, tiesa, vēlāk norādot, ka "tikusi pārprasta" un pat atvainojās LGBT pārstāvim, multimāksliniekam Kašeram un vēl "pāris cilvēkiem".

Ņemot vērā, ka homofobija, līdzīgi kā antisemītisms vai rasisms nevar būt vienkārši viedoklis, Didrihsone saņēma cilvēku kritiku, tostarp no sabiedrībā pazīstamiem ļaudīm, kā arī vietnē "Instagram" zaudēja vairākus tūkstošus sekotāju. 

“Pēdējie notikumi ap jaunas sievietes, Elīnas Didrihsones pausto viedokli par dabisko ģimeni un to, kādas neglītas izpausmes visai sabiedrībai ir nācies vērot sabiedrībā pazīstamu vīriešu un sieviešu atbildes reakcijās pret Elīnas sacīto, liecina par vārda brīvības disfunkciju mūsdienu sabiedrībā," uzskata viena no kustības dalībniecēm stiliste Natālija Magazeina.

"Mums nekad nebūs pieņemami klusi vērot to, kā vienu cilvēku mēģina pakļaut šādai publiskai akcijai, mēģinot pazemot, aizskart un izņirgt. Īpaši nepatīkami ir vērot to, ar kādu sparu šo jauno sievieti mēģina personīgi aizskart sabiedrībā pazīstami vīrieši. Latvijas sievietes ir vienmēr bijušas stipras, taisnīgas un aktīvas. Mēs iestāsimies viena par otru un vienmēr būsim gatavas aizstāvēt jebkuru cilvēku pret mobinga akcijām," norāda kustības dalībnieces. 

Dalībnieču vidū ir mūziķa Andra Kiviča sieva Liene Kiviča, kā arī ietekmele Kate Vegmane, kura pagājušajā gadā nonāca pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" redzeslokā pēc tam, kad tirgoja noni sulu, kas, kā pati apgalvoja, "fantastiski strādā ar asinsriti, asinsvadiem, sirdi, viņa iznīcina vēža šūnas; pat, ja ir jau vēzis, viņa iznīcina tā metastāzes".

Kustības "Par Latviju bez mobinga" plakāts
Kustības "Par Latviju bez mobinga" plakāts Foto: publicitātes
Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu