Mistērija atrisināta! Edvarda Munka "Kliedzienā" atrod slēptu mākslinieka vēstījumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Edvards Munks "Kliedziens"
Edvards Munks "Kliedziens" Foto: AP/Scanpix

Atklāts, ka teksts, kas uzrakstīts uz vienas no pasaulē pazīstamākajām gleznām ar nosaukumu "Kliedziens", ir paša mākslinieka Edvarda Munka radīts, vēsta portāls "Lad Bible".

Skenējot Edvarda Munka gleznu, kas pazīstama ar nosaukumu "Kliedziens", parādījies teksts, kas tik tikko ir redzams. Nu izrādījies, ka to rakstījis pats gleznas autors. 

Teikums "To var gleznot tikai neprātīgs cilvēks" ir atrodams rakstīts ar zīmuli gleznas augšējā kreisajā stūrī.

Tas pirmo reizi tika pamanīts 1904. gadā - 11 gadus pēc tam, kad Munks pabeidza gleznu, kuras sākotnējais nosaukums bija "Der Schrei der Natur" ("Dabas kliedziens"). Tas bija dāņu mākslas kritiķis, kurš pamanīja teikumu un vainoja kādu iedzīvotāju par gleznas vandālismu, bet tie izrādījās meli. 

Jauns pētījums Norvēģijas Nacionālajā muzejā, kas tiks atvērts 2022. gadā, atklāj, ka rokraksts piederējis pašam Edvardam Munkam.

Glezna tika nofotografēta, izmantojot infrasarkano staru kameru, padarot rakstu skaidri izceltu no krāsotā fona. "Lai redzētu uzrakstu, jums ir jāpieiet diezgan tuvu. Mēs reti atrodam šādus uzrakstus uz mākslas darbiem, it īpaši uz vienas no pasaules slavenākajām gleznām. Ņemot vērā, ka tas ir tik svarīgs darbs starptautiskās mākslas vēsturē, uzraksts ir saņēmis ievērojami maz uzmanības," sacīja Nacionālā muzeja kuratore Maia Brita.

Tiek uzskatīts, ka Munks, iespējams, ir uzrakstījis teikumu pēc tam, kad tikusi apšaubīta viņa garīgā veselība.

"Teorija ir tāda, ka Munks to uzrakstīja, noklausījies medicīnas studenta Johana Šarfenberga spriedumu par viņa garīgo veselību. Munks arī bija noraizējies par iedzimtas slimības ideju ģimenē. Gan viņa tēvs, gan vectēvs cieta no tā sauktās melanholijas, un viņa māsa Laura Munka tika ievietota psihiatriskajā slimnīcā. Uzrakstu var lasīt kā ironisku komentāru, bet tajā pašā laikā kā mākslinieka ievainojamības izpausmi," sacīja Brita. 

Foto: EPA/Scanpix

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu