Mans draugs - kino cilvēks ⟩ "Noskaņojums mīlēt" - kā tapa, iespējams, pasaules skaistākā romantiskā filma?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Publicitātes attēls.
Publicitātes attēls. Foto: Publicitātes attēls

"Kad kino cilvēkiem jautā, kas ir kinovēsturē romantiskākais kinodarbs, liela iespējamība, ka viņi iesauksies - "Noskaņojums mīlēt" (2000)! Stāsts par diviem precētiem, taču vientuļiem cilvēkiem, kas dzīvo kaimiņos un nejauši atklāj, ka viņu laulātie draugi ir mīļākie," stāsta kino podkāsta "Mans draugs - kino cilvēks" veidotājas Paula Bērziņa, Ieva Augstkalna un Agnese Lipska.

Leģendārā tūkstošgades mijas kinodarba autors ir Vons Karvajs - Honkongas slavenais režisors-ekscentriķis, kurš izpelnījies slavu ne vien ar smalkajām, atmosfēriskajām filmām, bet arī neparasto darba stilu, pēdējo 30 gadu laikā izraisot ne vienu vien pārsteiguma pilnu brīdi kinoļaužu vidū.

"Noskaņojums mīlēt" ir pazīstamākā un apbalvotākā Karvaja filma. Pagājušajā gadā kinomīļi visā pasaulē atzīmēja tās 20 gadu jubileju. Vēl līdz mēneša beigām Latvijas skatītājiem par filmas kvalitātēm ir iespēja pārliecināties pašiem, jo kinoteātris "Kino Bize" līdz 28. februārim piedāvā to noskatīties tiešsaistes platformā "Mājas kino".

Lūk pieci fakti, kas ļaus uz hrestomātisko kinodarbu un tās režisoru paraudzīties pavisam citādi.

Bez steigas

Ja, skatoties "Noskaņojums mīlēt", nespējat pārstāt apbrīnot vissīkākās detaļas filmas vidē, tad tam ir lielisks izskaidrojums - filma tika ražota 15 rūpīgus mēnešus. Salīdzinājumam: vidēji pilnmetrāžas filmas ražošanas periods ilgst vien trīs mēnešus. Nabaga producenti, kuriem sevi bija jāpārliecina, ka labs nāk ar gaidīšanu!

Pabeigt filmu pirmizrādes dienā

Taču ar bezgalīgo ražošanas posmu vēl nekas nebija beidzies, jo veidotāji filmu turpināja montēt, pārmontēt un nebeidzami uzlabot līdz pat nedēļai, kad tai ar steigu bija jāstartē Kannu kinofestivālā.

Tā nav vienīgā reize, kad režisors Kannās ieradies ar skandālu. 2003. gadā festivāla konkursam apsolītais režisora darbs, kas tika pieteikts kā zinātniskā fantastika ar savādo nosaukumu "2046", nebija gatavs pat tā pirmizrādes dienas rītā, liekot organizatoriem atcelt pirmo seansu - tiešām unikāla situācija tik augstas raudzes pasākumam!

Foto: Publicitātes foto

Nav scenārija, nav problēmu!

Karvajs ir slavens ne vien ar Honkongas spilgtu iezīmēšanu pasaules kino kartē, bet arī ar savu pieeju režijai. Viņš nemēdz izstrādāt scenāriju pirms filmas uzņemšanas. Kādēļ? Jo tas ir pārāk garlaicīgi.

Tā vietā aktieriem tiek piedāvāts aptuvens sižeta izklāsts, lai tie savus varoņus varētu izstrādāt paši.

Aktieru vidū viņš ir zināms arī ar to, ka protestē pret mēģinājumiem pirms filmēšanas, uzstājot uz improvizācijas šarmu.

Īpašās tehnikas dēļ Karvajam ir nācies filmēšanu pārcelt uz citu pilsētu nekā plānots. Pirms "Noskaņojums mīlēt" filmēšanas Pekinā, Ķīnas autoritātes pieprasījušas saskaņot scenāriju, taču tas nav bijis iespējams, jo scenārijs nav eksistējis. Komanda paraustījusi plecus un tā vietā devusies uz Makao.

Kleitu nevar būt par daudz!

Viena no filmas "Noskaņojums mīlēt" vizuālajām baudām ir aktrises Megijas Čeunas krāšņās kleitas - katrā epizodē cita. Kopā filmā uzņemtas veselas 46 kleitas, un tās visas ir apburoši skaistas un daudznozīmīgi apzīmē varones izjūtas.

Foto: Publicitātes foto

Papildus nemitīgajai kostīmu maiņai, Čeuna ik dienas pavadījusi piecas stundas grima departamentā, gaidot, kamēr tiek uzklāta kosmētika un ieveidoti mati. Šo žilbinošo perfekciju filmā visnotaļ var manīt un novērtēt.

Paslēptas norādes

Vērīgākie skatītāji pamanīs ne tikai Karvaja krāsu virtuozitāti, bet arī kādu nelielu atsauci uz filmu, kuru režisors uzņēma pēc "Noskaņojums mīlēt". Proti, istabas numurs, kurā apmetās viens no galvenajiem varoņiem Čovs, ir Nr. 2046.

Tieši ar tādu nosaukumu Karvajs pārsteidza pasauli 2004. gadā, kad uz ekrāniem nonāca filma "2046". Starp citu, runā, ka 2046. gadu kā savas filmas atskaites punktu Karvajs nav izvēlējies nejauši. Tieši tad apritēs 49 gadi kopš Honkongas un Lielbritānijas koloniālās vienošanās, kura termiņš ir 50 gadi. Sagadīšanās? Nedomājam vis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu