Ministrija piedāvā piecus variantus tirdzniecības pilnīgai atjaunošanai ārkārtējās situācijas laikā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tirdzniecības centrs "Akropole". Ilustratīvs foto.
Tirdzniecības centrs "Akropole". Ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ekonomikas ministrija (EM) valdībai otrdien piedāvās lemt par kādu no pieciem variantiem tirdzniecības pilnīgai atjaunošanai ārkārtējās situācijas laikā, tostarp atcelt preču tirdzniecības ierobežojumus pavisam vai turpināt ierobežojumus tikai brīvdienās.

Pēc EM sniegtās informācijas, mazumtirdzniecības nozarē strādā 12 723 uzņēmumi, kuros nodarbināti 87 392 cilvēki. Patlaban mazumtirdzniecības nozare saņem 20% no valsts sniegtā atbalsta Covid-19 krīzē. Savukārt kopējās izmaksas nozares darbības ierobežošanai mēnesī ir 26 miljoni eiro.

EM piedāvā izvēlēties vienu no diviem risinājumiem tirdzniecības nozares turpmākai darbībai - turpināt tā, kā ir patlaban, bet rēķinoties, ka mazumtirdzniecības atbalsta kopējās izmaksas var sasniegt 136 miljonus eiro līdz šā gada maijam, vai arī atļaut tirgotājiem strādāt Covid-19 drošas tirdzniecības apstākļos.

Ja valdība lems ieviest Covid-19 drošas tirdzniecības koncepciju, EM piedāvā piecus variantus, kā to nodrošināt. 

Variants "A" paredz atļaut klātienē darboties visiem tirgotājiem un neierobežot tirgojamo preču klāstu, vienlaikus ieviešot "CovidDroša" tirdzniecība konceptu.

Variants "B" paredz saglabāt spēkā esošos tirdzniecības ierobežojumus, papildus nosakot, ka tirdzniecības vietas, kuru platība ir līdz 300 kvadrātmetriem, var tirgot visas preču grupas, kā arī var strādāt mazie veikali ārpus tirdzniecības centriem.

Variants "C" paredz saglabāt spēkā esošos tirdzniecības ierobežojumus, papildus nosakot, ka visas preču grupas var tirgot tirdzniecības vietas ar individuālu ieeju, kuru platība ir līdz 300 kvadrātmetriem, kā arī mazie veikali ārpus tirdzniecības centriem.

Variants "D" paredz saglabāt spēkā esošos tirdzniecības ierobežojumus, papildus nosakot, ka tirdzniecības vietas ar individuālu ieeju var tirgot visas preču grupas.

Savukārt variants "E" paredz, ka patlaban spēkā esošie ierobežojumi turpmāk attiektos tikai uz brīvdienām, kā arī ieteikts atcelt ierobežojumus ielu tirdzniecībai. Savukārt darba dienās tirdzniecības uzņēmumi strādātu, ievērojot "CovidDroša" tirdzniecību.

EM iesaka atcelt ierobežojumus atklātām tirgus teritorijām, tā vietā apsverot noteikt minimālo distanci starp tirdzniecības vietām. Zemkopības ministrijas krīzes vadības grupa arī piedāvā pārskatīt gadatirgu jeb ielu tirdzniecības organizēšanas aizliegumu.

Vienlaikus EM pati atbalsta variantu "A", kas paredz atcelt preču grupu tirdzniecības ierobežojumus tirdzniecības vietās.

Pēc EM sniegtās informācijas, viens no "CovidDroša" tirdzniecības koncepta stūrakmeņiem ir obligāti darbināt mehānisko ventilācijas sistēmu tirdzniecības vietās. EM ir gatava veikt gaisa kvalitātes monitoringu tirdzniecības vietās un ziņot par rezultātiem

Tāpat ministrija rosina sadarbībā ar Veselības ministriju līdz šā gada 1.aprīlim sagatavot prioritāri vakcinējamo tirdzniecības nozares uzņēmumu darbinieku sarakstu, paredzot, ka prioritāri vakcinē tos tirdzniecības nozares uzņēmumu darbiniekus, kuri saskaras ar lielu skaitu iedzīvotāju.

EM plāno arī izstrādāt priekšlikumu par atbalstu nomas maksas tirdzniecības vietām un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetam.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) EM priekšlikumu jau nodēvējis par bezatbildīgu. Savukārt Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis norādījis, ka, ņemot vērā vairākus faktorus, tostarp joprojām relatīvi augsto saslimstību ar Covid-19 uz Eiropas fona, patlaban Latvija nevar atļauties atvieglot ierobežojumus.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 6.aprīlim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu