Valsts prezidents: Valdībai būtu jāieklausās ekspertu ieteikumos un jāseko tiem (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdībai būtu jāieklausās ekspertu ieteikumos un jāseko tiem, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš akcentēja, ka eksperti spēj izvērtēt un analizēt ierobežojumu mīkstinājumus gan no medicīnas, gan no veselības, gan no epidemioloģiskā viedokļa, tāpēc valdībai būtu jāseko viņu rekomendācijām.

"Ja epidemiologi saka, ka tagad ir pienācis laiks mazināt ierobežojumus un atvērt veikalus vai padarīt pieejamus citus pakalpojumus, tas būtu jādara. Bet, ja viņi saka, ka šis nav īstais brīdis, tad, manuprāt, saprāts prasītu sekot šiem ieteikumiem," sacīja valsts pirmā persona.

Runājot par iespēju saukt pie atbildības ministrus, ja, mīkstinot ierobežojumus, palielināsies saslimstība ar Covid-19, Valsts prezidents akcentēja, ka ministri vienmēr ir atbildīgi par savu rīcību, bet pašreizējā situācijā tiek konstatēta pretruna starp ekspertu ieteikumiem un kāda ministra politisko nostāju.

"Es nerunāju par katru ministru atsevišķi, bet, ja kāda politiska nostāja šajā svarīgajā jautājumā ir pretrunā ar ekspertu ieteikumiem, protams, ir jāuzņemas pilna atbildība. Tas pieder pie mūsu parlamentārās demokrātijas, un Ministru prezidentam ir tiesības šādu atbildību prasīt," teica Levits.

Jautāts, kas būtu jāsauc pie atbildības, ja saslimstības rādītāji palielināsies, neieviešot ierobežojumu mazināšanu, prezidents norādīja, ka tādā gadījumā ir jāskatās, ko vēl var darīt.

"Valdībai šādā situācijā būtu jādara viss iespējamais, lai mazinātu saslimstību. Valdība nevar likvidēt jauno koronavīrusu no pirmdienas, bet var rīkoties, lai saslimstību mazinātu. Domāju, ka to tā redz arī Ministru prezidents un visa valdība kopumā," akcentēja Valsts prezidents.

Atbildot uz jautājumu, vai Ministru prezidents plāno pieprasīt atsevišķu ministru demisiju, ja rītdienas valdības sēdē tiks lemts par ierobežojumu mazināšanu, Kariņš norādīja, ka otrdienās notiek idejiskas diskusijas par iespējamiem ierobežojumiem vai to mīkstināšanu, bet diena, kad pieņem lēmumus, ir ceturtdiena.

"Rīt mēs par šo vēl diskutēsim. Tā kā es nezinu, kā šī diskusija veidosies, būtu pāragri runāt. Tagad ar atklātām valdības sēdēm sabiedrība un žurnālisti nepastarpināti var redzēt, kā šis process notiek. Tas ir liels izaicinājums mums visiem. Tas ir liels izaicinājums arī ministriem - atcerēties, kas ir tās dažādās atbildības, kas vienlaikus gulstas uz katra pleciem," norādīja premjers.

Paužot savu nostāju par iespējamo ierobežojumu mīkstināšanu, Kariņš norādīja, ka, viņaprāt, ir jāieklausās ekspertu teiktajā un jāapsver iespēja virzīties uz daudz lielāku pakāpeniskumu un nemēģināt darīt pārāk daudz pārāk agri, kad nav iespējams prognozēt lēmuma sekas.

Tāpat viņš pavēstīja - ja no pirmdienas ir plānots atļaut frizieriem legāli sniegt savus pakalpojumus un vēl paplašināt veikalu darbību, mainoties saslimstības rādītājiem, nebūtu skaidrs, kura lēmuma ietekmē tas notiek.

"Domāju, ka Ministru kabinetam vēlreiz ir jāsanāk kopā un jāuzdod jautājumi ekspertiem, lai saprastu, kas šobrīd būtu tā ieteicamā darbība. Iespējams, tas ieteicamākais būtu nogaidīt ar šādu lēmumu. Arī tāda ir iespēja. Bet diskusija mums vēl ir priekšā un pirms lēmuma pieņemšanas ir pāragri spriest," žurnālistiem sacīja Ministru prezidents.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu