Radušās neskaidrības par vakcinācijas pret Covid-19 datiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Vakcinācijas pret Covid-19 datos, kuros tiek uzskaitītas potes saņēmušās personas, joprojām vērojamas neskaidrības, kādu tieši grupu iedzīvotāji tikuši vakcinēti.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) vakcinācijas datos redzams, ka vakcīnas saņēmušas vairākas personas vecumā virs 60 gadiem, savukārt ailē, kur tiek norādīts vakcinētās personas vecums, atsevišķu gadījumu vecums norādīts no 19 līdz 54 gadiem. Citos gadījumos vakcinētās personas ieliktas grupās "izglītības iestāžu darbinieks", "pēc paša vēlēšanās" vai, piemēram, "cits iedzīvotājs".

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) pieļāva, ka šāda situācija varētu būt izveidojusies datu ievades kļūdu dēļ. Es gan iespējams, ka jaunāki cilvēki tikuši vakcinēti, lai nezaudētu vakcīnu pārpalikumus, proti, gadījumos, kad flakonā atliek viena deva, lai nerastos zudumi, tiekot vakcinētas personas, kas nav konkrētajā prioritārajā grupā, proti, nav personas virs 70 gadiem.

Tomēr, kā noskaidroja aģentūra LETA, gadījumos, ja nav nevienas patlaban atvērtajās prioritārajās grupās esošas personas, kas varētu saņemt atlikušo devu, ir jāvakcinē nākamie prioritārajās grupās esošie. Gala lēmumu par to, kam pienāksies pēdējā deva, nereti gan pieņemot mediķis, izvērtējot situāciju.

Šāda veida kārtība arī nostiprināta ar nesenajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Tie paredz, - "lai vakcīnu daudzdevu flakoni tiktu izmantoti pietiekami efektīvi, ja konstatē vakcīnu atlikumu atvērtā flakonā vakcinācijas dienas beigās vai nedēļas nogalē, var vakcinēt arī citas personas, kas konkrētā brīdī ir gatavas to darīt, ja iespējams, no sabiedrības grupām ar nākamo prioritāti".

Uz šādām neskaidrībām norādīts arī sociālajos tīklos, uz ko veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atbildējis: "Izskatās ļoti slikti. Noskaidrosim, kā ir."

Pēc Pavļuta vārdiem, problēmas arī sagādājot fakts, ka personām virs 70 gadiem neesot atsevišķas grupas, proti, šie cilvēki datos tiek ievadīti kā personas virs 60 gadiem.

Vakcinācijas projekta birojā aģentūrai LETA norādīja, ka, lai nodrošinātu pareizu vakcīnu izmantošanu, šo procesu uzrauga Veselības inspekcija.

Pēc NVD sniegtās informācijas, grupu nosaukumi sākotnēji radušies pēc SPKC priekšlikuma. Centrs atzīst, ka sākotnējā grupu klasificēšanas versija kā priekšlikums nāca no SPKC, bet vēlāk šis priekšlikums tika pārrunāts Veselības ministrijas darba grupā un tur arī tapa gala versija, kas ir iekļauta Vakcinācijas rokasgrāmatā.

SPKC skaidro, ka šie dati tiek ievadīti caur e-veselības sistēmu, kas ir NVD pārraudzībā, kas nozīmē, ka arī paši dati ir dienesta pārziņā.

Jau ziņots, ka starp otrdien poti pret Covid-19 saņēmušajiem bijuši 274 sociālo aprūpes centru (SAC) klienti, 96 cilvēki no citas paaugstināta riska grupas, 1124 personas vecumā virs 60 gadiem, 192 ārstniecības personas, 146 ārstniecības iestāžu darbinieki, 177 SAC darbinieki.

Tāpat vakar vakcīnu saņēma kāds 27 gadu vecs vīrietis, kas NVD datos neatbilst nevienai no prioritārajām grupām un atzīmēts ar kategoriju "cits iedzīvotājs". 15 personas vakcinētas pēc epidemioloģiskās indikācijas - uzliesmojuma vai epidēmijas.

Sapotētas arī divas izglītības iestāžu darbinieces, viens cilvēks, kas ir kontaktā ar personām ar hroniskām slimībām, trīs nozaru prioritāro iestāžu darbinieces vecumā no 19 līdz 24 gadiem. Viens 67 gadus vecs vīrietis poti, saskaņā ar NVD datiem, saņēmis "pēc paša vēlēšanās", savukārt vēl viena 77 gadus veca sieviete statistikas datos iekļauta kā persona, kas saņēmusi "plānveida vakcināciju (pēc vakcinācijas kalendāra)".

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu