Dzelzs jākaļ, kamēr tā ir karsta, nevis remdena, - kāpēc tuvākajā laikā aizmainīt Porziņģi būtu neloģiski?

Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/ScanPix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējās nedēļas laikā ir izskanējušas runas par potenciālu maiņas darījumu, kurā tiktu iesaistīta latviešu basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis. Ja skatāmies no Dalasas "Mavericks" perspektīvas, šis pavisam noteikti nav īstais mirklis mainīt Porziņģi uz citu komandu.

Pēdējā laikā Porziņģa maiņas kontekstā ir izskanējušas dažādas baumas. Divas no potenciālajām "Mavericks" maiņas partnerēm, kas ir apspriestas publiski, bija Goldensteitas "Warriors" un Vašingtonas "Wizards". "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails un īpašnieks Marks Kjūbans gan ir nolieguši runas par Porziņģa maiņu.

Bet ko gan viņiem teikt? Publiski paziņot, ka Porziņģis tiks mainīts? Pat vārdi "mēs to nekomentēsim" nozīmē apstiprināt baumas. Ir skaidrs, ka uz šo situāciju var attiecināt mūžseno izteicienu - nav dūmu bez uguns.

Tomēr ir jāsaprot, ka "Mavericks", Porziņģi aizmainot šobrīd, pavisam noteikti nedabūtu adekvātu atlīdzību.

Aizsardzība vairs nav trumpis

Porziņģa vērtība šobrīd ir zemākajā līmenī, kāda tā bijusi viņa sešus gadus ilgajā NBA karjerā. Virspusēji apskatot statistiku, šādam apgalvojumam var arī nepiekrist - 20,5 punkti un 8,2 atlēkušās bumbas spēlē pie pareizas apstākļu sakritības ir Visu zvaigžņu spēles dalībnieka cienīgi statistikas rādītāji.

Gadu gaitā Porziņģa lielākā priekšrocība bija viņa spēle un potenciāls aizsardzībā. Apskatnieki un fani pievēra acis uz latvieša metienu izvēli un pietiekami slikto realizācijas procentu (karjerā 43,7%), jo allaž saruna nonāca līdz argumentam "bet cik labs viņš ir un var būt aizsardzībā". Šogad Porziņģim nav arī šīs trumpja kārts.

Ja paskatāmies statistiku, situācija ir patiešām bēdīga. "Mavericks" ar latvieti laukumā vidēji 100 uzbrukumos ielaiž 119,5 punktus, kas ir astotais sliktākais rādītājs līgā starp visiem spēlētājiem, kuri aizvadījuši vismaz 10 mačus. Porziņģa aizsardzības rādītājs šogad ir par 10 punktiem sliktāks nekā aizvadītajā sezonā.

Un runa nav tikai par statistiku. Arī vispārīgi vērojot, latvietis šogad aizsardzībā nav tik kustīgs un mobils. Sarunā ar "Bleacher report" novērojumus par latvieša spēli savā laukuma galā piedāvāja kāds NBA menedžeris, kurš vēlējās palikt anonīms.

"Izskatās, ka viņš nespēj nostāties [aizsardzības] stājā. Viņš izskatās pēc putnubiedēkļa. Mēs negaidījām, ka viņš būs labs no sezonas sākuma, bet esmu Porziņģi šogad pavērojis vairākas reizes, un neizskatās, ka viņš kādu spētu nosegt," norādīja menedžeris.

Arī "Mavericks" galvenais treneris Riks Kārlails nenoliedz, ka latvietim ir problēmas aizsardzībā.

"Mēs pie tā strādājam. Viņš pie tā strādā. Atšķirība šogad ir diezgan acīm redzama. Viņš sezonu sāka mēnesi vēlāk nekā citi un bez pievienotās vērtības, ko sniedz pilna treniņnometne," sacīja Kārlails.

Ļoti iespējams, ka Porziņģis no savainojuma tik tiešām atgriezās par ātru. Nevar izslēgt iespēju, ka arī pašreizējais muguras savainojums, ar ko cīnās Porziņģis, varētu būt treniņnometnes trūkuma sekas.

Laiks sazvērestības teorijai

Ja mēs vēlētos uzvilkt folijas cepurītes un apskatīt sazvērestības teorijas, šķiet mazliet dīvaini, ka pēc 11 dienu pārtraukuma Porziņģis laukumā nedodas tieši muguras problēmu, nevis "ierasto" ceļgalu sāpju dēļ. Un tas viss notiek laikā, kad viņš atseko "Mavericks" sociālo tīklu kontiem un medijos aktīvi sāk cirkulēt baumas par latvieša maiņas darījumu.

Galu galā, ja "Mavericks" gribētu Porziņģi nosēdināt, daudz vienkāršāk par iemeslu ir uzrādīt muguras problēmas (pat ja tādu nav) nekā sāpes ceļgalos vai kājās kopumā. Kura komanda gan vispār gribētu runāt ar "Mavericks", ja uzrādītais nespēlēšanas iemesls atkal būtu ceļgala sāpes, it sevišķi pusotru mēnesi pēc atgriešanās laukumā no savainojuma ārstēšanas...

NBA komandu aizkulisēs notiek dažādas spēlītes, tomēr gribētos ticēt, ka latvietis tik tiešām cīnās ar muguras sāpēm, nevis klusītēm, būdams vesels, gaida paziņojumu par maiņas darījumu.

Jākaļ dzelzs, kamēr tā ir kar... remdena?

Kā jau minēts, Porziņģa aizsardzība šobrīd ir nav ierastajā līmenī. Pie tam viņš atkal ir iedzīvojies savainojumā, pieņemot, ka tas nav "Mavericks" izdomājums. Līdz ar to, Porziņģi aizmainot šobrīd, "Mavericks" pavisam noteikti darījumā nevinnēs.

Jāuzdod gan jautājums, kāpēc šādas baumas parādījās? Vai tiešām Porziņģis pats ir gatavs sevi izdzīvot no vēl vienas, pie tam daudz cienījamākas un profesionālākas franšīzes? Šādu iespēju, protams, nevar izslēgt, bet ko gan par spēlētāja reputāciju var teikt fakts, ka viņš sešu gadu laikā ir panācis divus maiņas darījumus? Māc šaubas, ka Porziņģim šāda slava nāktu par labu. Domājams, ka gan viņš, gan arī Porziņģa nometne to apzinās.

Vēl viens variants ir "Mavericks" pašu iniciatīva mainīt Porziņģi. Varbūt organizācijas ārsti vadībai ir pateikuši ko tādu, ko mēs nezinām, un vienība ir sapratusi, ka nākamās trīs sezonas ar Porziņģa 30+ miljonu algu tai nav vajadzīgas. Un tāpēc Dalasas vienība būtu gatava sākt komandu ap Dončiču būvēt no jauna.

Šim spekulāciju mutulim gribētos vēl piemest trešo pusi - Luku Dončiču. Šosezon apskatnieki nereti ir izcēluši jaunā basketbolista ne pārāk pozitīvo ķermeņa valodu. Varbūt jaunais slovēnis ir sapratis, ka Porziņģis ir pārāk traumatisks, lai būtu viņa ilgtermiņa "Robins". Nav šaubu, ka Dončiča domas organizācijā tiktu uzklausītas. Ne velti Kjūbans reiz izteicās, ka izvēles gadījumā starp Dončiču un viņa laulību miljardieris jau sāktu gatavot šķiršanās dokumentus...

Tomēr nepamet doma, ka Porziņģa aizmainīšana šobrīd būtu "Mavericks" kļūda. Ticība, ka Porziņģis varētu sasiet kopā vēl vienu vai divus aizvadītās sezonas "burbuļa" cienīgus mēnešus, vēl nav mirusi. 

Šosezon to, visticamāk, neizdosies sagaidīt, jo līdz maiņas darījumu noslēguma datumam ir atlicis mazāk nekā mēnesis (25. marts). Bet tāpēc vēl ir vērts noriskēt un sagaidīt  periodu, piemēram nākamās sezonas sākumā, kad Porziņģis ilgāku laiku ir vesels un demonstrē savu labāko basketbolu. Un tad, ja joprojām būs vēlēšanās tikt no viņa vaļā, veikt maiņas darījumu.

Šobrīd Porziņģa dzelzs nebūt nav karsta, un "Mavericks" to vajadzētu apzināties.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu