Saeima noraida priekšlikumu piešķirt senioriem un personām ar invaliditāti 200 eiro pabalstu (90)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Parlaments šodien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) aicinājumu nodot skatīšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā tās ieceri par vienreizēja pabalsta piešķiršanu 200 eiro apmērā senioriem un personām ar invaliditāti.

Saeimas ZZS frakcija rosināja noteikt, ka tiem, kuriem pienākas valsts vecuma pensija, invaliditātes pensija, apgādnieka zaudējuma pensija vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts un arī "personām, kuras nevar kvalificēties valsts vecuma pensijai", ir izmaksājams vienreizējs pabalsts 200 eiro apmērā Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai.

Deputāts Māris Možvillo (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) aicināja noraidīt šo likumprojektu, jo koalīcija jau esot "nostājusies pozīcijā", ka tā atbalsta šīs grupas, un šobrīd ļoti tuvu finālam nonākušas sarunas par tā piešķiršanu. Koalīcija esot vienojusies par pabalsta summu 200 eiro apmērā, kā arī atbalsta veidu. "Atbalsts tiks sniegts. Esam tuvu pie lēmuma pieņemšanas un Saeimā atgriezīsimies ar gatavu lēmumu," teica deputāts.

"Par" nodošanu Budžeta komisijai balsoja 34 deputāti, "pret" - 50 un deviņi deputāti atturējās, kā rezultātā likumprojekts komisijai netika nodots.

Jau ziņots, ka valsts budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" papildus tiks novirzīti 500 miljoni eiro, no kuriem 100 miljonus eiro plānots atvēlēt dažādu sabiedrības grupu atbalstam.

Iepriekš premjers Krišjānis Kariņš (JV) norādīja, ka Labklājības ministrija (LM) kopā ar sociālajiem partneriem izstrādās plānu, kurām grupām atbalsts ir visvairāk nepieciešams. "Jau divreiz runājām Stratēģiskās vadības grupā, ka jāidentificē cilvēki, [kuriem nepieciešams atbalsts]. Tagad koalīcijā vienojāmies par summu. Labklājības ministre kopā ar sadarbības partneriem piedāvās, kā konkrēti šos cilvēkus identificēt," teica premjers.

Pēc Kariņa vārdiem, LM esot redzējums, kā šo naudu varētu sadalīt. "Man kā valdības vadītājam ir svarīgi, ka mēs kā valdība un koalīcija strādājam ar sociālajiem partneriem, lai risinājums būtu pēc iespējas labākais, kādu kopīgiem spēkiem varam sasniegt," pauda premjers.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) iepriekš uzsvēra, ka attiecībā uz vienreizējo pabalstu daļai pensionāru tiek "ļoti cerēts" nākamnedēļ izstrādāt attiecīgu likumprojektu. Vienkāršākais veids, kā izmaksāt šo pabalstu, esot konkrētas summas noteikšana, un līdz šim ticis runāts, ka tie varētu būt 200 eiro, skaidroja politiķe.

Ministre atkārtoti norādīja, ka vēl ir jāvienojas par pensijas apjomu, līdz kurai vienreizējais pabalsts tiks izmaksāts. Reizē diskusijās ir pieteikti jautājumi par vienreizēju pabalstu arī cilvēkiem ar invaliditāti, kas ir kopjami, kā arī bērniem ar īpašo kopšanu.

Komentāri (90)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu