Baznīcu atbalstam Covid-19 krīzē plāno piešķirt vairāk nekā 250 000 eiro (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: TVNET Evija Hauka

Tieslietu ministrija (TM) rosina baznīcu atbalstam Covid-19 krīzē piešķirt 251 538 eiro.

Minētais priekšlikums ceturtdien guva atbalstu Ministru prezidenta uzdevumā izveidotajā vadības grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam, bet gala lēmums būs jāpieņem Ministru kabinetam.

TM atzina, ka, ņemot vērā baznīcu aktualizēto nepieciešamību atkārtoti vērtēt jautājumu par finansiāla atbalsta sniegšanu saistībā ar Covid-19 krīzi, līdzīgi kā tas bija 2020.gada pavasarī, ministrija sadarbībā ar reliģiskajām savienībām apzināja garīgo personālu, kam nepieciešams krīzes pabalsts.

Tāpat, vadoties no draudžu identificētajām vajadzībām, tika apkopotas arī nepieciešamās kompensācijas komunālo maksājumu segšanai. "Baznīcas arī ārkārtējās situācijas laikā ir atvērtas, tās tiek atbilstoši uzturētas, bet ieņēmumi ir krietni samazinājušies," piebilda TM.

Baznīcu iesniegtie dati liecina, ka krīzes pabalstiem nepieciešami 175 500 eiro, savukārt, komunālo maksājumu segšanai - 76 038 eiro. Baznīcām nepieciešamais atbalsts kopā veido 251 538 eiro.

Kopumā krīzes pabalsts paredzēts 117 personām, bet komunālie maksājumi tiks segti 97 draudzēm.

Pēc TM priekšlikuma, krīzes pabalsts būtu piešķirams baznīcu garīgajam un kalpojošajam personālam, kas turpina pildīt savus amata pienākumus reliģiskajā organizācijā arī ārkārtējās situācijas laikā. 

Atbalsta maksimālā summa mēnesī būtu 300 eiro, pabalsts netiktu aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Atbalstam kvalificētos tām baznīcu draudzēm, kuru ieņēmumi 2020.gada novembrī vai decembrī, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies vismaz par 20%.

Plānotais atbalsta periods paredzēts no 2020.gada novembra līdz 2021.gada aprīlim.

Savukārt kompensācijām komunālo maksājumu segšanai - līdz 1000 eiro apmērā par visu piecu mēnešu periodu. "Lai arī patiesas komunālo maksājumu summas ir krietni lielākas, bet izvēlētais cipars ir tāds, lai sniegtais atbalsts būtu salīdzināms ar citiem subjektiem piešķiramo atbalstu," piebilda TM.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu