Latvijā radīta spēle rosina pasargāt sevi un citus no kļūšanas par vardarbības upuriem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Erik Mclean/Unsplash

Daļa no Covid-19 otrā viļņa mazināšanas nolūkā noteiktajiem ierobežojumiem pavisam tiešā veidā skar bērnus, jauniešus un viņu ģimenes. Ņemot vērā augsto vardarbības izplatību Latvijā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē" ietvaros izstrādāta izglītojoša interaktīva spēle "Hei, mosties!".

7.-12. klašu audzēkņi mācās attālināti, un arvien lielāks kļūst to skolu skaits, kur karantīnā atrodas arī pa kādai sākumskolas klasei. Daļa no Covid-19 otrā viļņa mazināšanas nolūkā noteiktajiem ierobežojumiem pavisam tiešā veidā skar bērnus, jauniešus un viņu ģimenes.

Attālinātais mācību process daudziem no mums rada vairāk jautājumu nekā atbilžu, turklāt jārunā ne vien par skolu tehnoloģisko sagatavotību un cilvēkresursiem, bet arī par notiekošā psiholoģiskajiem aspektiem un emocionālo klimatu skolēnu mājās.

Pandēmijas izraisītā spriedze, vecāku bažas par to, vai saspringtajā ekonomiskajā situācijā izdosies saglabāt darba vietu, un (dažkārt gluži negaidītā) atklāsme, ka diendienā būt kopā ne vienmēr nozīmē ainiņas no aizkustinošas Holivudas filmas visai ģimenei, - tā ir pateicīga augsne vardarbībai kā sociālā riska ģimenēs, tā ārpus tām.

Spēle "Hei, mosties!" atraktīvā veidā pilnveido bērnu un jauniešu prasmi atpazīt fiziskas un emocionālas vardarbības pazīmes, kā arī mudina vērsties pēc palīdzības, ja pašiem gadījies ar to sastapties.

Spēle izveidota Eiropas Sociālā fonda projekta "Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē" ietvaros.

Spēlētājam, iejūtoties dažādās ikdienas situācijās, ir iespēja izmēģināt atšķirīgus uzvedības un saskarsmes modeļus, novērtēt to lietderību un izdarīt secinājumus par to, kurš no tiem būtu veiksmīgāks reālajā dzīvē - attiecībās ar vienaudžiem, vecākiem, radiniekiem.

Spēles pievilcība slēpjas apstāklī, ka tā nevis piedāvā jau gatavas pareizās atbildes, bet rosina izzināt, pārbaudīt un spriest patstāvīgi, turklāt līdzās būtiskajam sociālajam mērķim spēle ir arī izklaidējoša.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos pēc palīdzības, zvanot Bērnu un jauniešu uzticības tālrunim, vērsušies 1625 zvanītāji, un vairumā (1204 jeb 74%) gadījumu par iemeslu kalpojusi tieši ģimenē piedzīvotā vardarbība.

Pārējie zvani saistīti ar pāridarījumiem vienaudžu starpā vai virtuālajā vidē. Lai mazinātu jaunās paaudzes risku kļūt par varmācības upuriem, aicinām pedagogus, skolas atbalsta personālu un tuviniekus iepazīstināt ar spēli "Hei, mosties!" visus, kuriem tā varētu izrādīties noderīga.

Spēle izvietota Google Play un Apple Store elektronisko lietotņu veikalos, kā arī VBTAI mājaslapā.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu