Raidījums: Advokāti saņem lūgumus pēc padoma, kā šķirtajās ģimenēs risināt strīdu par Covid-19 atbalsta 500 eiro sadali (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: VGstockstudio/Shutterstock.com

Vairāki advokāti saņēmuši lūgumus pēc padoma, kā šķirtajās ģimenēs risināt strīdu par Covid-19 atbalsta 500 eiro sadali un vai šī nauda var aizstāt uzturlīdzekļu maksāšanu, jo atsevišķos gadījumos esot jau pamats vērsties tiesā, bet vairāku pašvaldību sociālie dienesti sākuši izglītot nelabvēlīgās ģimenes par to, kā pabalstu lietderīgāk izmantot savu bērnu interesēs, vēsta "TV3 Ziņas".

Lai ģimenes uzturēšanai paredzētos Covid-19 atbalsta līdzekļus 500 eiro apmērā pieaugušie neiztērē nelietderīgi, piemēram, mirkļa vājuma pirkumos vai alkoholam, daudzviet Latvijā sociālo dienestu darbinieki jau ir sākuši pārrunas ar riska, nelabvēlīgajām ģimenēm. Daudzām no tām nekad iepriekš nav bijuši brīvi tērējami 500 eiro, tāpēc vajadzīgs sociālo darbinieku padoms lietderīgākam izlietojumam.

"Tā naudas summa par četriem bērniem var būt iespaidīga. Ja tev 2000 eiro iekrīt makā pēkšņi, tā eiforija var būt absolūti jebkuram cilvēkam," skaidro Latvijas Sociālo darbinieku biedrības vadītāja Una Lapskalna.

Arī Rīgas sociālais dienests jau ir apzinājis potenciālās riska ģimenes, kurām ir problēmas ar finanšu pratību.

"Patlaban ģimenes asistenti ir tie, kas vecākiem skaidro vēl un vēl to, kā vajadzētu tērēt šo naudiņu. Ģimenes asistenti būs tie, kas sekos līdzi, vai tiešām tā nauda ir iztērēta bērna vajadzībām, bērna interesēs, ģimenes labklājības celšanai," sacīja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Linda Sausā.

Sankcijas par Covid-19 atbalsta 500 eiro nelietderīgu izlietošanu sociālie darbinieki gan nevar piemērot.

"Protams, nav izslēgts, šāds risks pastāv, ka būs ģimenes, kas izlietos saņemto naudu ne ģimenes labklājības celšanai, ne bērna interesēm, bet citiem mērķiem. Taču sociālais dienests sekos līdzi ģimenēm, turpinās veikt pārrunas," apliecināja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Linda Sausā.

Covid-19 atbalstu saņems tas vecāks, kuram noformēts bērna kopšanas vai ģimenes valsts pabalsts.

Tikmēr vairākās šķirtajās ģimenēs jau ir sākusies cīņa starp pieaugušajiem, kā sadalīt Covid-19 atbalstu 500 eiro apmērā, ja bērnu pārmaiņus audzina abi vecāki. Argumenti nonākuši tik tālu, ka iesaistīti advokāti un būšot pat tiesvedības. Ir arī situācijas, kad 500 eiro ieskaitīs tam vecākam, pie kura patiesībā bērns ikdienā nedzīvo. Tamdēļ iebildumu ceļ bērnu audzinošais vecāks. Sevišķi, ja tie ir vairāki bērni, tad par katru no tiem 500 eiro. Advokātiem arī lūdz padomus, kā rīkoties, ja šķirtas vecāks 500 eiro dēļ tagad atsakās īslaicīgi maksāt uzturlīdzekļus.

"Tagad, zinot, ka šis viens vecāks saņems no valsts tūlīt 500 eiro, parādās arguments – nu, klau, varbūt tad es tev tagad nemaksāju 2,5 mēnešus. Šie 500 eiro tad ir nevis kā papildu bonuss, bet kļūst par uzturlīdzekļu aizvietotāju, kas nav pareizi. 500 eiro lielās kompensācijas mērķis bija ģimenes finansiālā stāvokļa papildu uzlabošana," pauda zvērināta advokāte Dana Rone.

Par pabalstu izmaksu atbildīgā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nevar iesaistīties strīdu risināšanā par 500 eiro sadalīšanu uz abiem vecākiem. Šķirtajām ģimenēm vienīgais variants – pieaugušie paši savā starpā vienojas un naudu sadala vai vēršas tiesā. "Pilnīgi noteikti būs ģimenes, kas nespēj savā starpā vienoties. Naudas summa ir pietiekami liela, lai par to uzsāktu tiesas procesu, vai par naudas atmaksu vai arī, ja pāris mēnešus nebūs samaksāti uzturlīdzekļi, tad par uzturlīdzekļu parādu piedziņu," teica zvērināta advokāte Dana Rone.

Daudzi gaida, ka Covid-19 atbalsta 500 eiro izmaksās reizē ar ģimenes valsts pabalstu vai bērna kopšanas pabalstu ierastajos datumos, taču tā nebūs. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā informē, ka 500 eiro vienreizējais maksājums gaidāms marta beigās.

"Vēršam uzmanību vecākiem, ka nebūs tā, ka kontā, ja ir trīs bērni, būs uzreiz 1500 eiro vienā maksājumā. Būs tā, ka vienā dienā iemaksās vienus 500 eiro, un otrā dienā būs divi maksājumi par diviem citiem bērniem atsevišķi 500 eiro. Tātad nebūs uzreiz viens maksājums par visiem bērniem kopā," stāsta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Iveta Daine.

Konkrēti datumi katram Covid-19 atbalsta saņēmējam nav vēl zināmi.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu