Mediķi kritizē vakcinācijas uzskaites sistēmu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Syda Productions/shutterstock.com

Covid-19 vakcinēto uzskaites sistēmā turpina atklāties problēmas, jo vakcinētājiem pašiem ar roku jāievada visa informācija par sapotētajiem un lielā datu apmēra dēļ rodas kļūdas, vēsta TV3 Ziņas.

Internetā ikviens var atrast datus par vakcinētajiem iedzīvotājiem – to vecumu un iemeslu, kādēļ vakcinēti. Jaunākajam ir 17, vecākajam – 103 gadi. Tomēr izrādās, ka dažreiz sistēmā ir ievadīti arī kļūdaini dati.

Saskaņā ar statistikas datiem 18. februārī kā "persona vecumā virs 60 gadiem" pirmo poti pret Covid-19 saņēmis 20 gadus vecs vīrietis un 47 gadus veca sieviete, bet 19. februārī – 20 un 34 gadus vecas sievietes. Visi šie četri vakcinēti Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Tur skaidro, ka kļūda radās nedēļas nogalē, manuāli ievadot datus, un nu izlabota. Lai gan kļūdas labotas, grūtības pastāv, un tās nekur nav pazudušas.

"Viens līdz divi cilvēki, tiem jāsavada 250 cilvēku dati, jānorāda ļoti daudzās ailēs informācija. Darbinieces tiek galā, kļūdas ir reti, tās bijušas līdz 10 kļūdām līdz šim. Sistēma nav tāda, kas palīdzētu darbiniekam kļūdu atpazīt jau datu ievades procesā," atzīst Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle.

Covid-19 vakcinēto uzskaites sistēmu uztur Nacionālais veselības dienests. Tajā skaidro, ka par ievadīto informāciju ir atbildīgas medicīnas iestādes. Tās savukārt sūdzas, ka izmantot sistēmu ir sarežģīti. Dienests komentāru sniedza rakstveidā.

Nacionālais veselības dienests sacīja, ka sistēmā dati tiek ievadīti, pamatojoties uz Slimību profilakses un kontroles centra veidoto indikāciju sarakstu.

"Nacionālais veselības dienests reizi nedēļā ārstniecības iestādēm nosūta apkopoto kļūdu sarakstus un lūdz veikt to labošanu – lūdzam labot vakcīnu sērijas Nr. vai iestādi, kurā persona vakcinēta, (ja zinām, ka iestāde nevakcinē, bet vakcinācijas fakts parādās). Par datos norādīto indikāciju atbilstību lūdzam uzdot jautājumus ārstniecības iestādēm," sacīja nacionālais veselības dienests.

Saraksta sadaļā "Pēc paša vēlēšanās" minēts, ka iespēju tikt pie vakcīnas izmantojušas četras personas Vidzemes veselības centrā, tostarp kāds 27 gadus vecs cilvēks.

"Ja ir pāri palikušas četras devas, labāk lai tomēr tās izvakcinētu, nevis izlietu zemē. Manuprāt, nav pareizi radīt situāciju, ka ārstniecības iestādes baidīsies izmantot devas tikai tādēļ, ka viņiem uzdos nepatīkamus jautājumus," uzskata Veselības ministrijas pārstāve Jana Feldmane.

Lai nodrošinātu vienotu un skaidru kārtību, organizējot iedzīvotāju vakcināciju, veselības ministrs Daniels Pavaļuts (AP) parakstījis jaunu rīkojumu – lai novērstu vakcīnu devu zudumus, iestādes veidos vakcinējamo rezerves sarakstus no aktuālās prioritārās grupas vai nākamās prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu